Annons

Rätten till föräldrar

Ledare • Publicerad 29 februari 2012

Det väckte viss uppmärksamhet när Moderaterna presenterade nästa steg i sin förnyelse. Barnens perspektiv ska få en ökad uppmärksamhet i det största regeringspartiets politik. Barnkonventionen som setts som ett mer symboliskt dokument omnämns som en del i svensk framtida lagstiftning. Ett gott tecken är att socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M) ska leda utredningen. Som ordförande i Adoptionscentrum markerade han tydligt barns rätt till föräldrar när andra talade om föräldrars/förälders rätt till barn.

När Moderaterna tillsammans med Centern och Folkpartiet nu deklarerar att även ensamstående kvinnor ska ges rätt till insemination lyser emellertid barnperspektivet inte längre lika starkt. Barnkonventionen talar genomgående om föräldrar i plural. I andra sammanhang talas om båda föräldrarnas ansvar för barnets uppväxt, till exempel i föräldraförsäkringen där det ofta reses krav på ett mer jämställt uttag av dagarna. I denna vecka diskuteras också att barnbidrag inte automatiskt ska tillfalla modern till ett barn utan delas med fadern. I frågan om insemination av ensamstående väger barnperspektivet dock lätt.

Annons

Med tanke på att för det första samkönade par har rätt till adoption och att lesbiska par har rätt till insemination kan detta steg tyckas kort. Men om betydelsen av såväl en mamma och en pappa ignorerades i de fallen är det nu kravet på två föräldrar som ifrågasätts - ett villkor som tidigare ansetts vara centralt. Argumentet att ensamstående redan i dag kan adoptera används ofta för att tillåta insemination. Men då handlar det om att ge ett barn som finns en trygg framtid.

Många barn växer i dag upp med en förälder, i familjer som splittrats eller där en förälder tidigt lämnat det jordiska livet. Utsattheten är dock mindre när det från början funnits två föräldrar och inte bara en. Till barns familj i vid bemärkelse hör också eventuella farfar och farmor relationer. Med en förälder blir barnen sårbart i till exempel händelse av sjukdom eller dödsfall hos modern eller i andra svåra situationer. I en tid när man i andra sammanhang talar om barns utsatthet och barnfattigdom borde den typen av invändningar spela roll.

Att påpeka är att trepartiförslaget än så länge saknar stöd i någon remissbehandlad utredning. Det lär därför bli en kamp om utredningsdirektiv och utredare. Får barnperspektiv plats i utredningsdirektiven? Många komplexa frågor återstår att besvaras. Danmark som hyllas har anonyma donatorer. Kan den svenska linjen där alla ska ha rätt att känna till sitt ursprung vidmakthållas när efterfrågan på donatorer ökar eller går resan till modellen på andra sidan sundet?

När Jan Björklund märkligt nog föreslår att socialminister Göran Hägglund ska överlåta beredningen åt någon annan öppnar han för en politisering av det statliga utredningsväsendet. Varför skulle Björklunds utredare vara opartiska men inte Hägglunds? Regeringsbeslut fattas för övrigt kollektivt.

I en tid då spänningar inom alliansen ökar lär alliansandan inte förbättras. Om Hägglund fick intern kritik för Kd:s nya linje i könskorrigeringsfrågan lär Kristdemokraternas uppfattning i denna fråga få ett bredare stöd internt och externt. Alla talar barnperspektiv, men märkligt nog är det bara ett parti som låter perspektivet också prägla politiken.

Martin Tunström
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons