Annons

Rättskedjan måste lagas

Mord och skottlossning i offentliga miljöer hör numera helgrapporteringen till men lördagen gav ovanligt bitter eftersmak. En ung kvinna sköts ihjäl på nära håll av flera skott i Luleå. Den misstänkte, en trettioårig man, var redan dömd för bland annat grov misshandel. Han skulle ”egentligen” sitta inspärrad men domen hade inte vunnit laga kraft så han var fri att springa runt och göra som han ville.
Ledare • Publicerad 2 augusti 2021
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Nej, han är alltså inte dömd för Luleåmordet. Han är oskyldig till motsatsen bevisats. Men det iögonfallande här är att sådana personer hur som tillåts att vistas i det fria trots att de bevisligen hör hemma bakom lås och bom.

Men det där med lås och bom är även det lite speciellt i Sverige. Hällbyanstalten utanför Eskilstuna, enkom för riktigt grova brottslingar, drabbades ju av ett gisslandrama för ett litet tag sedan. Det var då förövarna bland annat krävde pizzor (!) men till slut fick ge upp.

Foto: Åserud, Lise
Annons

Nu har andra intagna samlat sig till ett protestbrev. De skriver att de behandlas alldeles fruktansvärt illa och att de är förvånade att ingen tagit gisslan förut med tanke på vilket lidande de får utstå. Alla vet att Hällby är ”helvetet på jorden” förkunnar de.

SVT Sörmland har intervjuat anstaltschefen som är befriande rättfram i sina svar. Näst intill omöjligt att få sjukvård på Hällby? ”Möjligheterna att få vård är betydligt bättre än du och jag någonsin kommer att ha.” Inför anklagelsen att allergier inte tas på allvar konstaterar han att av hundratjugo intagna har åttiosex specialkost. Och så vidare.

Man kan nog tänka att många av de här brottslingarnas offer har en del åsikter om att deras förövare kommer ha bättre sjukvård än vad de själva förmodligen kan hoppas på, eller att mer än hälften av de intagna erbjuds specialkost. Sannolikt önskar de nog att det fanns en gnutta sanning i det där med att med att Hällby skulle vara ett helvete på jorden men det är en annan historia.

”Sannolikt är varje svenskt fängelse snarare en del av det internationella fängelsesystemets himmel”

Absolut ingen, varken brottsoffer eller övrig allmänhet eller faktiskt nog ens de intagna på anstalten tror på allvar att Hällbyanstalten är ett uns värre än ett valfritt fängelse någon annanstans i världen över huvud taget. Sannolikt är varje svenskt fängelse snarare en del av det internationella fängelsesystemets himmel. Det heter ju formellt inte ens fängelse i Sverige. Det låter för kargt och omilt.

Det är den miljö som anses så laddad för svenskt rättsväsende att dömda inte undantagslöst transporteras dit med automatik efter att klubbslaget fallit i rätten. Som den dömde trettioåringen i Luleå.

Vi har skrivit det förr. Vi skrev det för mindre än en vecka sedan men det behövs sägas igen: hela det svenska rättsväsendet behöver reformeras i grunden. I varje led av kedjan. Det här fungerar inte.

FREDRIK HAAGE

Fredrik HaageSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons