Annons

Rättvisa för medborgaren

Årets svensk är en högeraktivist. Tidskriften Fokus har utsett Gunnar Strömmer, grundare av Centrum för rättvisa, till "årets svensk". Valet är kontroversiellt i vissa kretsar. Strömmer var tidigare ordförande i Moderata Ungdomsförbundet. Bakom hans engagemang finns en tydlig ideologiskt drivkraft. Han vill stärka den enskilde medborgarens rättställning.
Ledare • Publicerad 14 december 2013
Foto: JESSICA GOW / TT

Centrum för rättvisas arbetsmetod kan beskrivas som juridisk aktivism. Det är en företeelse som varit vanlig i den anglosaxiska världen men som hittills varit ovanligare i Sverige. Organisationen söker aktivt upp människor som fått sina grundläggande rättigheter kränkta av stat, kommun eller någon annan resursstark aktör. Man informerar dem om att de har möjlighet att försöka få upprättelse den juridiska vägen, och erbjuder sedan sina tjänster, gratis.

På meritlistan finns att man lyckades stoppa könskvoteringar till högskolorna. I ett känt rättsfall företrädde man kvinnor som inte antogs till veterinärutbildningen därför att högskolan ville gynna män, trots om dessa hade sämre betyg. Frågan ledde så småningom till en lagändring.

Annons

I Sverige är det inte okontroversiellt att påstå att individen har rätt mot kollektivet. Hårt motstånd möter man i frågor om föreningsfrihet. Centrum för rättvisa har till exempel fått pris förr. I februari 2007 utsågs man till ”Månadens patronlobbyist” av Hotell- och restauranganställdas förbund. Skälet var att man försvarat anställdas rätt att inte ansluta sig till ett fack.

En klassisk liberal fråga som fått ny aktualitet i vår teknikdrivna tid är den om personlig integritet. Just nu företräder Centrum för rättvisa de anhöriga till en man vars död i cancer filmades och sändes som underhållnings-tv, utan hans tillåtelse. De anhöriga är i en svag position eftersom de har både Upplands landsting (som tyckte att det hela var bra reklam) och ett pengastarkt produktionsbolag emot sig. Målet hade inte kunnat drivas om inte centrat var beredda att täcka de anhörigas kostnader.

Ett viktigt skäl för Fokus att välja Strömmer till Årets svensk sägs vara att tidskriften vill komma bort från en vänsterstämpel. Hursomhelst är det ett väldigt bra val. Centrum för rättvisa gör Sverige till ett bättre samhälle. De som tycker att centrat har fel politisk utgångspunkt kan ju ändå låta sig inspireras. Det finns nog plats för fler juridiska aktivister i Sverige.

Mathias Bred

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons