GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Regeringen är offside i den gröna omställningen

Det är svårt att vara klimatsmart utan el.
Ledare • Publicerad 14 juli 2021
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

I höstas drog Preem tillbaka sin ansökan om att få bygga ut sitt raffinaderi utanför Lysekil. Det skedde efter en lång tillståndsprocess som kantades av politisk påverkan från regeringen. En utbyggnad hade varit gynnsam för industrin i Sverige men uppfattades som besvärande för en regering med ambitionen att ligga i framkant av den gröna omställningen.

I dagarna kom beskedet att Preem istället har planer på att bygga en av Europas största anläggningar för att producera vätgas. Det lär vara betydligt mer aptitligt för regeringen. Men den förment gröna regeringen lär inte hinna fira denna utveckling innan man inser att en sådan tillverkning, precis som många andra gröna teknologier, bygger på säker tillgång till extremt mycket el. TT förklarar för oss dödliga att det rör sig om ett energibehov motsvarande tio till tjugotusen eluppvärmda villor. Det är alltså en hel ny köping som skall anslutas till elnätet inom bara ett par år.

För elbristens Götaland kommer det innebära problem. Trots regeringens tal om den rena svenska elektriciteten finns ingen möjlighet att hinna omfördela vattenkraften söderut. Dessutom tar fossilfri stålproduktion och serverhallar i norr stora resurser i anspråk.

Den gröna omställningen går på el.
Den gröna omställningen går på el.
Foto: Simon Paulin / SvD / TT

Det var inte länge sedan det fanns pålitlig tillgång till ren el i södra Sverige. Oskarshamn, Ringhals och Barsebäck såg till så att företag inte behövde oroa sig för elbrist och produktionsstopp. Nu är dessa enorma tillgångar mestadels förskingrade. Lagom inför en till stora delar eldriven klimatomställning.

Regeringens undfallenhet och kortsiktighet påminner om den inför cementproduktionen på Gotland. Det går ännu inte att klara sig utan cement och den inhemska produktionen är viktig för att hålla utsläppen från transporter nere. Om regeringen inte agerar kommer verksamheten inte att kunna utvecklas, från företaget Cementa varnar man nu för att byggföretag kan tvingas varsla medarbetare på grund av bristande tillgång till cement.

Det är lätt att peka ut Miljöpartiet som den ansvariga parten i detta. Regeringen bygger på interna kompromisser och för att få igenom politik på ett område måste man offra ett annat. Det gäller även Socialdemokraterna. Men för varje kliv framåt inom klimatarbetet ser det ut som att miljöpolitiken blir ett hinder. Låter man industrier som är villiga att ställa om till grönare produktion kvävas av elbrist väljer man kortsiktiga miljösegrar framför långsiktig hållbarhet.

Budskapet till industrin har varit entydigt, det skall löna sig att ställa om och tänka nytt. Utan förbättrad elförsörjning, och det snart, är det inte bara förtroendet man skadar. Till slut kommer verksamheter och arbetstillfällen att brinna inne eller flytta längre bort, utom kontroll för svenska regler och med långa transporter som följd. Den gröna omställningen kräver elförsörjning i hela landet.

Jacob SidenvallSkicka e-post