GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Regeringen behövde två perioder för att förstå

Motioner avslöjar hur långsamt S lärt sig om skuggsamhället.
Ledare • Publicerad 28 december 2021
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Slutligen gjorde regeringen något för att bekämpa skuggsamhället. Vid nyår kommer sjuhundratusen samordningsnummer förklaras vilande tills motsatsen bevisas. Det är en enkel men effektiv åtgärd för att minska möjligheterna till bedrägerier och annan brottslig verksamhet. 2017 uppmärksammades att det fanns stora luckor i hur svenska myndigheter hanterade numren som används för att utländska personer skall kunna arbeta eller göra affärer i vårt land utan att bli medborgare.

Flera välfärdssystem har knutits till samordningsnumren vilket fått effekten att det kan räcka med att ha köpt en bil, eller bara låtsas köpa en bil, för att få tillgång till sjukvård och skola i vårt land. Fram till i år behövde man inte vara på plats vid en svensk myndighet för att få ett samordningsnummer.

Det tog två hela mandatperioder för regering att försöka stoppa fusket med samordningnummer.
Det tog två hela mandatperioder för regering att försöka stoppa fusket med samordningnummer.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Systemet blev en turbojäst för skuggsamhället där falska identiteter är hårdvaluta för att kunna agera i landet utan att bli upptäckt eller kunna kopplas till kriminell verksamhet. Skatteverket publicerade i juni 2017 en rapport som med all önskvärd tydlighet förmedlade allvaret i situationen. Ändå dröjde det alltså fyra år för regeringen att stoppas missbruket.

En av förklaringarna finns kanske i den blekingska riksdagsledamoten Magnus Manhammars (S) motion från oktober 2017. Tre månader efter att Skatteverkets rapport publicerades argumenterade han för att samordningsnummer borde bli en rättighet för utländska medborgare för att de inte skall fastna mellan stolarna när de söker arbete i Sverige. Allt tyder på att riksdagsledamoten avstått från att läsa rapporten, och hans motion avslogs. Men det är ett exempel som man bör ha med sig när statsminister Magdalena Andersson nu mässar om att regeringen vänder på varenda sten för att komma åt brottsligheten.

Någon form av åtgärder gjordes, för när socialdemokraten Marlene Burwick från Uppsala 2018 motionerade om att alla asylsökande skulle ges samordningsnummer avstyrkes motionen i utskottet med förklaringen att ”Skatteverket har lämnat förslag på grundval av den utredning som verket har genomfört om förbättringar av användandet av samordningsnummer. Utskottet ser därför inte någon anledning att rikta ett tillkännagivande till regeringen om att se över systemet med samordnings-nummer.”

Det handlar om två hela mandatperioder som Socialdemokraterna använt till att fäkta bort oppositionens förslag för att få greppa problematiken i sitt eget tempo. Maktpositionen har varit det viktiga, inte att komma åt allvarliga problem i samhället.

Jacob SidenvallSkicka e-post