GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Regeringen behöver försvara svensk skog

EU-kommissionen vill få kontroll över skogen. Tanken att medborgarna och länderna själva är bäst lämpade att bestämma över förvaltningen av naturresurser får stå åt sidan.
Ledare • Publicerad 15 juli 2021
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Strategier och dokument om klimatåtgärder presenterades i ett stort paket under onsdagen. Kommissionen har utifrån ett mål om att minska EU:s utsläpp med femtiofem procent till år 2030 tagit fram förslag efter förslag. En viktig del är regleringen av skogsbruket som också påverkas av en uppdaterad skogsstrategi som presenteras i samma veva.

EU-kommissionen presenterade sina ambitioner.
EU-kommissionen presenterade sina ambitioner.
Foto: Valeria Mongelli

Läckta versioner av skogsstrategin har fått starka reaktioner. Inte bara från skogsägare som ser sin skog ytterligare kontrollerad av avlägsna byråkrater. Utan också av regeringar som inte anser att skogsbruket skall svara inför Bryssel på det sätt som nu föreslås.

Ett protestbrev skickat av Österrikes jordbruksminister fick stöd från flera medlemsländer inklusive Finland, Frankrike och Tyskland. Som Edvard Hollertz på ATL:s ledarblogg har skrivit har även Sverige övervägt att ansluta. Men regeringen valde att mildra sin kritik även om ens påstådda politik är i linje med protesten. Detta i strid mot riksdagens majoritet.

Sverige skall enligt planen under de kommande åren bli Europas största kolsänka. Med fler våtmarker och skogar som inte brukas fullt ut skall koldioxid lagras i marken och växterna. I teorin fungerar det bra, men i praktiken öppnar det upp för inskränkningar av äganderätten och rätten att bruka sin egen mark.

Vad som kommer hända med bioenergi och trakthyggen verkar inte helt avgjort. Tidigare talades det om förbud, men nu är det mer osäkert. Sverige behöver genom Europaparlamentet och regeringen säkra att så lite som möjligt av kommissionens inskränkande regleringar slår mot svenskt skogsbruk. Tvärtom vad kommissionen nu tror är skogen en nationell angelägenhet. Naturen är Sveriges ensak att vårda och bruka.

Regeringens passivitet är kanske inte så mycket ett tecken på ointresse som ett välkomnande av impopulär politik från annat håll. Det är ingen hemlighet att man ena dagen försvarat skogsbruket och nästa dag sagt att man skall gå i bräschen för omställningen. Inte minst Miljöpartiet har försökt få till en mer radikal skogspolitik, men det har inte varit så framgångsrikt som partiet önskat.

”Regeringens passivitet är kanske inte så mycket ett tecken på ointresse som ett välkomnande av impopulär politik från annat håll.”

Stormstegen som EU vill ta i skogen skulle påverka Sverige hårdare än nästan något annat land. Målen är högt satta. Om de klubbas kan landet utsättas för repressalier från kommissionen om inte skogsbruket görs till en massiv kolsänka.

Ytterligare regleringar och strategier kopplade till skogsbruket kommer presenteras under sensommaren och hösten. Detaljerna blir avgörande och då behöver kritiken från regeringen bli skarpare än hur det hittills har låtit. Men man står inte i alla fall ensam mot kommissionens övertramp. Flera tunga medlemsländer är minst lika måna om att behålla kontrollen över skogen på nationell nivå.

Den rödgröna regeringen är dock fortsatt naiv inför nya direktiv från EU. Bara för att det låter bra betyder det inte att man skall ge någon annan makten att genomdriva det. Regeringen behöver tala klarspråk om man faktiskt stödjer den här utvecklingen eller inte. Om inte så behöver man göra vad man kan för att stoppa det.

Pontus WesterholmSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.