GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Regeringen i otakt om kärnkraften

I tisdags fick Stefan Löfven en uppsträckning i riksdagens EU-utskott. Sveriges linje i frågan om EU:s taxonomi hade beslutats av en majoritet, men regeringen agerade efter eget huvud på toppmötet.
Ledare • Publicerad 28 oktober 2021
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Statsministern Stefan Löfven har anmälts till riksdagens konstitutionsutskott av Moderaterna och Sverigedemokraterna var för sig. De menar att Löfven har frångått riksdagens beslutade EU politik. Kritiken mot EU:s taxonomi som skulle lyftas på ett toppmöte förra veckan kom om intet.

Listan på vad EU klassar som hållbara investeringar har inneburit motgångar för Sverige. Det handlar om viktiga investeringar i centrala pelare för svensk basindustri som skog och vattenkraft. Men också kärnkraften ser ut att klassas som inte fullt hållbar. Det var det sistnämnda som Löfven skulle ta upp.

Vad som har blivit tydligt är att de rödgröna partierna står för en annan linje än oppositionen. Löfven påstår att då beslutet om att ta upp kärnkraften togs i EU-utskottet snarare än i kammaren är det inte bindande. Detta är en anmärkningsvärd tolkning av riksdagens arbete.

Konstitutionsutskottet skall nu granska om Löfven agerat rätt. Men även i sakfrågan finns det frågetecken kring regeringens linje.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

EU:s forskningscentrum, JRC, har själv konstaterat i en rapport från i våras att kärnkraften skall anses som hållbar och att den inte utgör en ohanterlig risk för djur och människor. Detta kritiserades av ett antal länder med Tyskland i spetsen för att vara en allt för positiv tolkning av energislaget. Expertgruppen som har utformat taxonomin beslutade i sin tur att degradera kärnkraftens klassning.

Frankrike har tillsammans ett tiotal länder försökt ändra beslutet om kärnkraften. Då Sverige är beroende av kärnkraften kan man tycka att det är rimligt att åtminstone välja sida. Men på sedvanlig manér föredrar regeringen att sitta tyst och låta striden om kärnkraften fortgå utan egen inblandning.

”Taxonomin kan påverka mer än bara vad för investeringar som kommer ske i framtiden.”

Moderaternas Jessica Polfjärd och Centerpartiets Emma Wiesner har genom initiativ i EU-parlamentet försökt få taxonomin reviderad i linje med Sveriges intressen i frågor kring skog och energi. Men till skillnad från riksdagens EU-utskott ser majoriteten i parlamentet annorlunda på frågan. Där driver de rödgröna partierna för att taxonomin skall implementeras och om något revideras i en mer restriktiv riktning.

Europas elförsörjning är beroende av kärnkraft och trots den svenska politiska målsättningen om helt förnyelsebart går flera andra länder i en annan riktning. I arbetet för att sänka utsläpp och minska beroendet av rysk gas är investeringar i kärnkraften en stabil energikälla att investera i. Länder som Frankrike, Nederländerna, Finland och Polen driver på för investeringar i kärnkraftverk. Bland annat tog Nederländerna upp frågan om kärnkraften på förra veckans toppmöte. Men Löfven tyckte att det var fel att lyfta ämnet.

Taxonomin kan påverka mer än bara vad för investeringar som kommer ske i framtiden. Det lägger grunden för Europas industriella utveckling och hantering av klimatfrågan. Det är inte en fråga som regeringen kan sopa under mattan.

PONTUS WESTERHOLM

Pontus WesterholmSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.