GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Regeringen slarvar kring landsbygden

Skogen och strandskyddet slog in en kil i först Stefan Löfvens och sedan Magdalena Anderssons regeringsunderlag. Därtill kom frågan om bränsleskatten. Det var länge sedan landsbygdsfrågor fick sådan uppmärksamhet. Samtidigt har regeringen missat vad som händer i Bryssel.
Ledare • Publicerad torsdag 00:00 • Uppdaterad torsdag 15:14
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

I Svenska Dagbladet (24/11) hoppas ordföranden för Lantbrukarnas riksförbund, Palle Borgström, att nästa regering ser till att tillsätta en landsbygdsminister. Senaste halvåret har frågorna legat på näringsministern Ibrahim Baylans (S) kontor. Men han har haft annat att tänka på än vad det uppdraget innebär.

Under sommarens regeringskris, då Löfven avsattes i misstroende, behövde Socialdemokraterna varenda tillgängligt mandat för att inte förlora statsministeromröstningen i Riksdagen. Problemet för partiet var att en ersättare i riksdagen gjort sig okontaktbar efter att polisen inlett en utredning om grov rattfylla i samband med en bilolycka. Mandatbristen löstes genom att landsbygdsministern Jennie Nilsson (S) lämnade sin plats i regeringen och återtog sin riksdagsplats från ersättaren.

Foto: Jessica Gow/TT

Många trodde då att hon skulle komma tillbaka när allt var löst. Men som sagt fick Baylan istället frågorna. Posten som landsbygdsminister förlänas i regel ytterst lite uppmärksamhet, att tro att det kan hanteras som ett sidouppdrag är tyvärr lätt hänt. Inrikespolitiken undviker vanligtvis frågorna när det inte pågår en regeringskris som riktar strålkastarljuset dit.

”Svenska basnäringar som skogs- och jordbruk är beroende av att frågorna inte går emot svenska intressen.”

Senaste halvåret har dock varit utöver det vanliga. Det gäller inte bara på riksplan utan även på EU-nivå. Taxonomin över gröna investeringar debatteras hårt i Bryssel och även CAP-stödet till jordbruket har klubbats. Svenska basnäringar som skogs- och jordbruk är beroende av att frågorna inte går emot svenska intressen.

De tillfällen då landsbygdsministrar från EU:s medlemsländer träffats hade kunnat vara viktiga för att skifta den tungrodda processen mer i den riktning som Sverige vill. Tobias Samuelsson på Timbros nätmagasin Smedjan (17/11) har uppmärksammat hur Baylan inte har dykt upp på dessa möten utan istället skickat en ambassadör, eller låta Österrikes minister biträda Sverige.

Det är symtomatiskt för Socialdemokraterna att man underskattar vad som händer utanför partiets egna kamp för att klamra sig fast vid makten. Att Baylan fick landsbygdsfrågorna var till synes inte för att han hade tid i sitt schema för att hantera ytterligare en politisk portfölj – cementkrisen tar nog en del uppmärksamhet som det är – utan snarare för att han sedan tidigare agerat medlare mellan Centern och Miljöpartiet.

Om Socialdemokraterna vill mena att man är kapabla att axla ansvaret för Sveriges styre behöver ledningen visa att ministrarnas grundläggande ansvarsområden inte kastas överbord så snart partiet får bekymmer. Regeringen och partiet är trots allt inte samma sak. Genom att blanda ihop olika ansvarsområden har de slarvat bort landsbygdsfrågorna ännu en gång.

Pontus WesterholmSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.