Annons

Regional röra

Frågan om Kronobergs framtida regiontillhörighet handlar inte bara om vad Kronoberg - politikerna - anser utan också om de angränsande länen har uppfattningen att Kronoberg passar in i deras önskedrömmar. Responsen har hittills varit svag. Region Skåne, navet i en sydsvensk region, är intimt knuten till just Skåne. Där finns det unika i svenskt sammanhang med en på historien grundad stark regional identitet och kultur i kombination med en stor befolkning.
Ledare • Publicerad 3 mars 2011

Från norr sett från Växjös horisont kommer samma nej till Kronoberg som tycks viskas från söder. Jönköpings län, befolkningsmässigt stort men utan universitet, har uppvaktats hårt av Östergötland vilket skapat stora splittringar. Gnosjöregionen framgångsrika kommuner protesterar, rädda för att hamna i periferin fjärran från regioncentrumet. Och när Moderaterna och Socialdemokraterna häromdagen gemensamt flaggade för en ren Jönköpingsregion är en sammanhållen Smålandsregion uppenbarligen borta från dagordningen.

Kronoberg är i regionfrågan likt som på kartan klämt mellan olika län. Med Kalmar län har banden stärkts under de senaste åren; det gäller universitetet och polisorganisationen. Möbelriket och aluminiumriket kopplar Kronoberg samman med industrin i Jönköpingskommuner som Vetlanda, Sävsjö och Värnamo. Om Region Skåne vill bevara sin identitet har organisationen samtidigt bidragit till att underlätta för en gränslös kollektivtrafik till Kronoberg. Samarbetet med Öresundstågen var det första steget, Pågatågen det andra. Länet, eller kommunerna i dagens Kronoberg, behöver samarbeten i kartans alla vädersträck.

Annons

Regiondebatten har startat från fel håll. Huvudsaken, vilka frågor som den nya mellannivån ska handlägga, har blivit en bisak. Saken är den att utvecklingen i dag är motsägelsefull. Staten decentraliserar ansvaret för kulturen till regioner, medan det förs en återkommande diskussion om en centralisering av de regionala polismyndigheterna. Till bilden hör att ansvaret för integration av nyanlända flyttades från kommuner till arbetsförmedlingen. Vi hör krav på subsidiaritet - att besluten ska flyttas från huvudstad närmare medborgare - samtidigt som en universallösning på offentliga problem som skolan tycks vara att huvudmannaskapet ska flyttas längre från medborgaren: Från kommun till stat. Det är staten som är en garant för en sammanhållen nation.

Ingen har talat om att de nya regionerna skulle få nya uppgifter, mer än att landstingen och det regionala utvecklingsarbetet hamnar under samma tak. Det är stordriftsfördelarna för sjukvården som ytterst är motivet till den föreslagna förändringen. Tanken är också att de nya regionkartorna ska gälla för länsorganisationen liksom de statliga myndigheterna. Däremot tycks de kriterier som föreslogs av ansvarskommittén för de nya storregionerna falla bort en efter en. De skulle ha åtminstone en miljon invånare, minst (!) ett universitet och ett regionsjukhus. Region Jönköping kommer inte uppfylla något av dem. Inte heller Region Halland eller Gotland. Idén om Region Värmland som nylanseras uppfyller ett av tre krav. Ett "Rest-Småland" exklusive Jönköpings län och Västervik som lär föras till Östergötland har varken befolkningen eller regionsjukhuset, men väl universitetet. Som för övrigt är en egen myndighet och inte en del av en eventuell ny regional organisation.

Nej, det viktigaste för Kronoberg är att murar mellan länen rivs - inte att län slås samman.

Martin Tunström
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons