Annons

Regleringsministern måste hejda sig

Ledare • Publicerad 13 mars 2006
Vill reglera mera. Arbetslivsminister Hans Karlsson tror att alla drömmer om en heltidsanställning. Arkivfoto: SCANPIXFoto: 

I EN DEBATT med centerpartiets Maud Olofsson deklarerade nyligen samhällsbyggnadsminister Mona Sahlin att hon vill bort från detaljstyrningen av företagen. Den linjen borde hon driva hårdare på sin egen arbetsplats - regeringskansliet. Kollegan och "regleringsministern" Hans Karlsson viftar ständigt med käppen framför företagshjulen.

Förslaget om rätt till heltid är ett i raden av exempel. Karlsson hävdar att ofrivillig deltid påverkar hela livet. Man blir ekonomiskt beroende och går miste om löneutveckling och pension. Det har han rätt i. Men varken lön eller pension blir bättre av att gå arbetslös. Det är inte så enkelt att två deltider blir två heltider. I de flesta fall får man anta att det blir en heltid. Därmed måste någon gå hem från jobbet.

Annons

NU SÄLLAR SIG även Arbetslivsinstitutet sig till skaran av kritiker till utredningsförslaget. Enligt institutet är en lag om rätt till heltid varken effektiv eller lämplig om man vill lösa problemet med deltidsarbetslöshet.

"Frågan är om man vinner något på att införa en ny arbetsrättslig lagstiftning med fler detaljregler. Med detaljreglering tror vi att företagen riskerar att få ökade kostnader och svårigheter utan att för den skull minska arbetslösheten", förklarar generaldirektören Mikael Sjöberg.

Förutom att arbetsgivarsidan förstås vänder sig mot förslaget har även Sveriges kommuner och landsting vänt det ryggen, liksom tunga instanser som Konjunkturinstitutet och Ams.

"Vi är rädda för att det ska bli ännu svårare för ungdomar att komma in på arbetsmarknaden", säger Ams-direktören Johnny Ahlqvist.

Det är dessutom delvis en myt att det finns en deltidsfälla. I många fall bygger deltidsarbete på frivillighet. Under ett treårsintervall inom näringslivet har nästan hälften av dem som arbetar deltid bytt till heltidsjobb. Därmed faller Hans Karlssons tal om livstidsinlåsning.

Marcus Svensson

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons