Riksdag fylld av populister

Ledare Artikeln publicerades
Foto:FREDRIK SANDBERG / TT

Sverige har längre haft ett populistiskt parti i riksdagen. Flera decennier innan Miljöpartiet och Sverigedemokraterna tågade in. Partiet ifråga hette förut Vänsterpartiet kommunisterna och sedan, när man märkte att det inte längre var populärt med kommunism, så bytte man namn till Vänsterpartiet.

Men oavsett namn har man alltid varit konsekvent med att lova guld och gröna skogar utan att behöva ta regeringsansvar för fantasierna, och man har lika ihärdigt ställt folkgrupper mot varandra i en förenklad modell där den ena parten (rika) är ondskefull och den andra (resten) förtryckt.

När Stefan Löfven bildade regering 2014 var han klar över att detta inte var något han kunde ta med sig in i Rosenbad. Det fick räcka med Miljöpartiet.

Alltså det parti som på precis samma sätt lovar guld och gröna skogar och allt och alla – men som nu faktiskt fick ta ansvar för sin populism. Resultatet? Skolan gick inte att ”fixa på hundra dagar”, det blev en svekdebatt om brunkolet och man var med och införde åtstramningar av flyktingpolitiken som man i alla andra lägen än utifrån regeringsställning skulle ha kallat rasistiska.

Och nu, då det är arton månader kvar till valet aviserar man att man tänker ändra sig om migrationspolitiken och vill återgå till den gamla ordningen. Man vill vara populär.

Det är populism i sin prydno Men mera väntar runt hörnet.

Stärkt a-kassa, kraftigt höjt försörjningsstöd, mer resurser åt vården, sex timmars arbetsdag med bibehållen lön, högre skatter, högre pensioner och allmän flyktingamnesti. Den högst ansvarige för denna utgiftsexplosion kan inte säga hur mycket allt kommer att kosta. En eller femtio miljarder kronor? ”Jag har inte några siffror.”

Det är Gudrun Schyman som i egenskap av partiledare för feministiskt initiativ står i teve och redogör för partiets politik. Till det kan tilläggas att partiet också anser att Gotland skall ”avmilitäriseras”. Det finns inga egentliga militära hot, och om de finns är det hur som helst inte konstruktivt att möta våld med våld, menar man.

Partiet ligger något så när tryggt under fyraprocentspärren, men med tanke på hur snabbt det politiska landskapet skiftar form i dag vore det dumt att utesluta att det faktiskt kommer in i riksdagen. I kommande val kommer man få sina valsedlar spridda till vallokalerna av myndigheterna, enligt de regler som gäller om föregående valresultat.

Alltså: Från två populistiska partier i riksdagen 2005 till kanske fyra sådana 2018. Utvecklingen bör bekymra alla som vill värna om förnuft, långsiktighet och ansvarstagande i politiken, oavsett vilken politisk grunduppfattning man har.