Annons
Ledare • Publicerad 29 mars 2006
Vidgad spricka. Statsministerns urholkar parlamentarismen, medan talmannen ser på. Arkivfoto: SCANPIXFoto: 

Riksdagens talman, Björn von Sydow, är inte bara tidigare försvarsminister utan också disputerad statsvetare och tidigare s-riksdagsledamot. I ett verk med titel Parlamentarismen i Sverige formulerar rikets efter kungens nästa främste ämbetsman en idealmodell. Parlamentarismen - det vill säga att regeringen är beroende av maktförhållandena i den valda riksdagen - är särskilt stark om ministrarna också hämtas från den folkvalda församlingen. Då slår folkviljan verkligen igenom, det finns helt enkelt en återkoppling mellan medborgarnas val och vilka som blir ministrar.

På måndagen kunde von Sydow bara konstatera att statsminister Göran Persson än en gång hämtar in en minister utanför de folkvaldas skara. Nye utrikesministern Jan Eliasson har aldrig aldrig fått väljarnas förtroende.

Annons

Förr var det anmärkningsvärt om en minister hämtades utanför riksdagen. I dag är det överraskande om någon är folkvald. Försvarsminister Leni Björklund, skolminister Baylan, justitieminister Thomas Bodström, miljöminister Lena Sommestad, jämställdhetsminister Jens Orback, jordbruksminister Ann-Christin Nykvist och migrationsminister Barbro Holmberg, näringsminister Thomas Östros hämtades alla utanför de folkvaldas krets. Det måste finnas plats i en stor regering för andra än erfarna parlamentariker. En regering som på det stora hela taget hämtas utanför riksdagen för emellertid tankarna mer till tjänstemannastyre än parlamentarism. Så får vi en demokrati där ministrar hakar på opinioner, istället för att forma dem. Där idéerna lyser med sin frånvaro.

Till saken hör även att ministrarnas personliga makt urholkas. När de inte är folkvalda saknas en väljarbas, deras öde ligger helt i statsministerns händer. Även om regeringsmakten utövas kollektivt är det uppenbart som bland annat statsvetarnestorn Olof Ruin konstaterat att det skett en maktförskjutning från ministrar till statsministern och hans kansli. Det har i smyg skett en glidning, bort från den outtalade form av parlamentarism som är den svenska folkstyrelsemodellen.

Martin Tunström
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons