GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Riksdagen kan syna hemvändarna

Har riksdagen inte informerats på rätt sätt finns ett politiskt ansvar för IS-kvinnornas återvändande.
Ledare • Publicerad 11 oktober 2021
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Moderaternas rättspolitiska talesperson Johan Forssell har riktat skarp kritik mot regeringen för hur man arbetat för att IS-kvinnor med svenskt medborgarskap tagits hem till Sverige. Det var Aftonbladet som tidigare i veckan kunde meddela att Utrikesdepartementet och regeringen haft ett intensivt arbete för att få de kvinnor och barn som suttit i interneringsläger i kurdistan att föras till Sverige. Forssell får också hårda ord tillbaka av inrikesminister Mikael Damberg som menar att Moderaterna självklart hade gjort samma sak: vill man att andra skall ta ansvar för sina medborgare måste man själv också göra det.

Det är nog många som är frustrerade över att IS-kvinnorna av allt att döma verkar ha fått hjälp och stöd av svenska myndigheter för att ta sig till säkerheten i Sverige igen. Frustrationen kommer inte ur tomma intet utan lär vara kopplad till hur det gick till när återvändande IS-terrorister möttes av socialtjänst och i vissa fall bristfällig lagstiftning som innebar att de inte kunde dömas för sitt samröre med mördarorganisationen. En av de nu aktuella kvinnorna har i alla fall häktats för krigsbrott.

Johan Forssell har redskap för att granska regeringens arbete för hemvändande IS-kvinnor.
Johan Forssell har redskap för att granska regeringens arbete för hemvändande IS-kvinnor.
Foto: Henrik Montgomery/TT

Här finns också den aspekten att Sverige haft extremt svårt att utvisa vanliga kriminella. Många länder utanför Europa vägrar att ta emot medborgare som begått brott och länder inom Europa hinner sällan ta emot sina medborgare innan de fullbordat sin fängelsetid i Sverige. Korta strafftider och långa häktningstider gör att få transfereras till sina hemländer vars anstalter ofta är råare än de svenska.

I allmänhetens ögon ser det ut som att Sverige har ett återkommande problem i att utsträcka medmänsklighet till de som förtjänar det minst. Och man får vara ganska långt på helgelsens väg för att se det fina det förhållandet.

Men Forssells kritik är inte osaklig. Riksdagen skall enligt grundlagen kontrollera regeringens verksamhet och måste få information. Det kan förstås äventyra delar av operationerna, ett handlingsutrymme för känsliga aktioner måste finnas, men måste ske på ett korrekt sätt.

”Det är konstitutionsutskottet som är riksdagens främsta verktyg för kontroll av regeringen. Just i detta fallet är det oklart om någon minister begått något övertramp i sin ämbetsutövning men utfrågning skulle vara ett sätt att få reda på om saken skötts på rätt sätt.”

Det är konstitutionsutskottet som är riksdagens främsta verktyg för kontroll av regeringen. Just i detta fallet är det oklart om någon minister begått något övertramp i sin ämbetsutövning men utfrågning skulle vara ett sätt att få reda på om saken skötts på rätt sätt.

Det är en skamfläck för vårt land att våldsamma islamister fått fotfäste här och att de under krigen i Syrien kunde använda vårt land för att vila och hämta krafter. Svenska lagar och myndigheter borde ha gjort mer. Det är också enormt frustrerande att höra om de stora resurser som lagts på att få hem de sista av de kvinnor som varit med och upprätthållit IS-regimens skräckvälde när så lite gjordes och så sent för att motarbeta utvecklingen. Moderaten Forssell har verktyg för att ta reda på om det finns ett politiskt ansvar även i detta sista beklämmande led av följetongen, dem borde han använda.

Jacob SidenvallSkicka e-post