Rödgrön landstingsröra
Möjligen uppstår det en folkstorm mot vårdval, konkurrens, kortade köer och en ekonomi i balans inom landstinget inför valet. Det vill säga det den borgerliga alliansen lämnar efter sig. Men med ett maktskifte i landstinget följer nödvändigtvis inte ett skifte i regeringskansliet. De allmänna valen i höst handlar om tre nivåer, inte om en. Socialdemokraterna får därför problem från dag ett om de lyckas ta makten i landstinget men förlorar i riksdagsvalet. De 32 extramiljoner som räknats in på intäktssidan får justeras nedåt.
Med oförändrade intäkter riskerar oppositionen, såväl vänsterpartiet som miljöpartiet använder sig av samma modell som socialdemokraterna, en rejäl svekdebatt. Det finstilta, att löftena är villkorade, lär inte nå ut till väljarna i lika hög grad som de satsningar oppositionen säger sig vilja göra. Det är som i talesättet: allting går att sälja med mördande reklam – kom och köp konserverad gröt.
För trovärdighetens skull hade det varit bättre att utgå från de villkor som faktiskt gäller. Inget hade hindrat socialdemokraterna att parallellt med sin skuggbudget presentera satsningar med utgångspunkt i de rödgrönas alternativa statsbudget. Det hade varit mer ärligt.
Luftsiffrorna är emellertid inte det enda problemet för oppositionen i valrörelsen. De tre vänsterpartierna har inte lyckats samlas kring en budget, utan lägger istället fram varsin. Nu behöver ingen tvivla på att det finns en ambition att styra tillsammans. Men oenigheten är en black om foten. Det förstärker känslan av att de rödgröna även i majoritet kommer präglas av oenighet. Landstinget i Kronoberg är ingen isolerad ö, utan påverkas av finanskris och lågkonjunktur. I perioder av osäkerhet lär också stabilitet och regeringsduglighet vara en faktor att räkna med i valet.
Socialdemokraterna tycks inte ha kommit över separationen med centerpartiet för fyra år sedan. Som ledande oppositionsparti har man haft lång tid på sig att skapa en stabil plattform tillsammans med vänsterpartiet och miljöpartiet. Men uppvaktningen har uteblivit. Möjligen lever drömmen om ett nytt samarbete i mitten.
Skillnaderna är heller inte små i det rödgröna blocket. Det skiljer 18 miljoner kronor mellan miljöpartiet och socialdemokraterna. Och förlorar de rödgröna i riksdagsvalet utesluter i vart fall inte vänsterpartiet en skattehöjning för att kompensera intäktsbortfallet. Beskedet från oppositionsrådet Anna Fransson öppnar för spekulationer. Till Smålandsposten säger hon: Det får vi se då. Är det meningen att väljarna ska godta en sådan förklaring?