GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Rösträtt bör vara vid arton år

Skall vi ta och sänka rösträttsåldern till sexton år? I Sverige finns det de som vill det. Framför allt miljöpartister eftersom de tror sig få fler röster på det sättet. Men även andra som rakt av tycker att arton år är för högt.
Ledare • Publicerad 22 november 2022
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

I Nya Zeeland rör det faktiskt på sig i den riktningen. En domstol har slagit fast att det ju finns en lag som ger sextonåringar rätt att slippa bli diskriminerade. Därmed bör de även få rösta, resonerar man. Premiärministern är positiv till att ändra åldern från arton till sexton men oppositionen är emot. Tre fjärdedels majoritet krävs i parlamentet.

Vi håller tummarna för att lagen stoppas. Har en sådan ändring väl genomförts är det en tidsfråga innan progressiva tyckare talar om för oss att vi ”ligger efter” och att det är bedrövligt att Sverige år 2023…och så vidare.

Flera sextonåringar är ute i arbetslivet och betalar skatt, påpekar förespråkarna i Nya Zeeland. Men det är ett konstaterande, inget argument. Alla samhällen har nämligen en massa människor som är medborgare utan att betala skatt. Det är ingen nödvändig del av medborgarskapet.

Foto: Johan Nilsson/TT

Så finns det dessutom en mängd åldersgränser i samhället. När man fyllt tolv är man till exempel religiöst självbestämmande, det vill säga föräldrarna får inte byta sitt barns religionstillhörighet. När man är sexton får man börja övningsköra. Och så har vi förstås den välbekanta tjugoårsgränsen för att få gå på systemet. De här gränserna har inte tillkommit i ett lotteri, de har satts utifrån hänsyn till vad som skall regleras.

”De här gränserna har inte tillkommit i ett lotteri, de har satts utifrån hänsyn till vad som skall regleras.”

Idén att en enda enhetlig åldersgräns för allt skulle vara det enda rättvisa är grumlig. Förespråkarna argumenterar symptomatiskt nog aldrig för att någon gräns någonsin bör skjutas upp i ålder. Är det till exempel ologiskt att man får rösta vid arton men inte handla på systemet förrän vid tjugo, är det ju lika given slutsats att även rösträttsåldern bör förskjutas uppåt som det är att den skall nedåt. Men den aspekten finns sällan med. Ingen vill röra vid en sådan precis lika logisk slutsats. Om det nu skall handla om logik.

Men framför allt missar ju enhetlighetsförespråkarna att alla färdigheter, insikter och erfarenheter inte är av samma slag. En del är lättare att ta till sig, andra kräver en mognad på ett ömtåligt plan.

Visst, det finns godtycke med i spelet. Alla utvecklas inte i samma fart och på samma sätt. Men vissa avvägningar kan inte lösas på annat sätt. Och samma ”godtycke” som hindrar en sextonåring från att rösta skulle också hindra en femtonåring efter att en Nya Zeeländsk lagändring skett. Vill man angripa det godtycket genom att låta femtonåringar rösta uppstår frågan om fjortonåringar, och så vidare…

Vill man argumentera för att rösträtten ändå bör sänkas till sexton får man lov att hitta andra stödpunkter än att det är ologiskt. Systemet har aldrig gjort anspråk på logik i termer av att ”myndighetsålder” i ett slag skulle innefatta varje tänkbar rättighet.

I så fall får man argumentera för att dagens sextonåringar har en mognadsgrad som motiverar rätten att rädda eller fälla en regering med en röst. TikTok eller Snapchat sägs vara bra källor för sådan inspiration.

Fredrik HaageSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.