GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Rött ljus för vänstervriden regering

Kamerorna var riktade mot Magdalena Andersson, men under Socialdemokraternas partikongress skedde viktigare förändringar än ordförandeskiftet.
Ledare • Publicerad 9 november 2021
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

I kriminalpolitiken och integrationen fortsätter regeringspartiet att inspireras av högeroppositionens politik. När det kommer till Anderssons nya förslag om höjda krav för de som tar emot ekonomiskt bistånd anas till och med att det är Växjös blågröna styre som man sneglat på.

Men när det kommer till andra politikområden är det en mörkare röd färg som dominerar. Inom partiet, och självklart hos stödjande Vänsterpartiet, finns stora förväntningar på att det skall införas ett vinstförbud för företag som är verksamma inom välfärden. Frågan har utretts grundligt av S-veteranen Ilmar Reepalu men utredningen visade också att frågan är betydligt svårare än vad många av tillskyndarna vill erkänna. Regeringen har tagit ansvar och avstått från att gå vidare.

Ett S som drar åt vänster kommer få mycket svårt att bilda regering.
Ett S som drar åt vänster kommer få mycket svårt att bilda regering.
Foto: Adam Ihse/TT

Men nu har man ett regeringssamarbete som skall fungera. Vänsterpartiet och Centerpartiet behövs för att Magdalena Andersson skall gå från att vara S-ordförande till att bli statsminister. Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar har ställt krav på vänstersväng för att släppa fram Andersson som ny statsminister. Centerpartiets Annie Lööf har riktat in sig på uppluckringar i strandskyddet i utbyte mot stöd i en statsministeromröstning.

Dessa knutar går säkert att lösa. Det vore politiskt självmord att trassla till det såpass att Löfven tvingas vara kvar fram till valet i höst. Men, skakigheterna visar att även vänsterns regeringsunderlag haltar. Moderaterna och Kristdemokraterna verkar se framför sig en mindre borgerlig regering som tar fram reformer som Sverigedemokraterna stöder i riksdagen. Men man får säga att detta bygger på att man har ett lite bättre förhandlingsläge än nu.

Socialdemokraterna har hittills levat på att man kunnat pressa samarbetspartierna att ta ansvar för sina förhandlingar. Det skuldbeläggandet kommer att tappa i kraft ju närmare valet kommer. Arton procent av välfärdens omsättning går via privata utförare. Centerpartiet kan inte gå med på ett vinstförbud utan att tappa trovärdighet som företagarparti. Vänsterpartiets företrädare kan möjligen leva med att strandskyddet på landsbygden luckras upp, men det är knappast något som stärker deras varumärke. Förr eller senare kommer detta samarbete att skära sig.

Ser man till utvecklingen i Europa har arbetarpartiernas väljare gått vänsterut. Minskad andel industriarbetare och ökad andel ideologiskt övertygad medelklass har förändrat förhållandet till produktionsmedlen men också förståelsen för näringslivets förutsättningar. Industriarbetarnas socialdemokrater har ofta prioriterat handfasta reformer för ekonomisk omfördelning men respekterat realiteterna kring exportföretagens villkor. Den kulturen verkar inte ha framtiden för sig.

Det är inte säkert att de svenska Socialdemokraterna kommer att följa samma väg, men partiet har redan en vänsterfalang som samlar kraft. Det kan säkert locka nya väljare men kommer också göra regeringsbildandet till en mycket svår ekvation.

Jacob SidenvallSkicka e-post