GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Rusta upp självförtroendet

Det råder ingen brist på exempel på hur ledande regeringsföreträdare de senaste åren tagit i med för svenska förhållanden ovanligt hätska utfall mot svenska borgerliga partier. Epitet som ”blåbrun” kastas friskt runt och statsministern har påstått att demokratin kan hotas vid maktskifte. Allt snurrar kring Sverigedemokraterna. Att detta beteende pågått så länge och faktiskt ses som en framgångsrik strategi, har till viss del berott på att borgerligheten haft ett för lågt självförtroende.
Ledare • Publicerad 22 oktober 2021 • Uppdaterad 22 oktober 2021
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Aftonbladet rapporterade i vintras om källor inom Socialdemokraterna som hade menade att den här anklagelsestrategin hade med stöd uppifrån. Man såg metoden som effektiv, då den hade gett önskad effekt efter valet 2018. Inte för att Socialdemokraterna fick någon opinionsmässig skjuts uppåt, partiet halkade tre procentenheter. Men man hade säkrat en ytterligare mandatperiod genom att spela på Centerpartiets och Liberalernas dåliga självkänsla. Därigenom lyckades man klyva Alliansen. Det var i princip också med det kortet man hade lyckas få till ett maktskifte och decemberöverenskommelsen 2014.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Det är svårt, faktiskt helt i princip omöjligt, att föreställa sig att den socialdemokratiska ledningen någonsin skulle gjort som den forna alliansen 2014 och gått med på en överenskommelse som hade försatt dem i en oppositionsroll, innan de ens hade fått chansen att testa förutsättningarna för fortsatt regeringsinnehav. Det är också omöjligt att föreställa sig att Socialdemokraterna skulle distanserat sig från partier de tidigare samarbetat med för att dessa partier skulle välja att söka stöd för sin politik hos alla riksdagspartier, inklusive Sverigedemokraterna. Det är också svårt att föreställa sig att Socialdemokraterna skulle låta sig påverkas så mycket av sina motståndares smutskastning till den grad att de frivilligt hade försvårat sina chanser att regera.

”Man har låtit sig påverkas alldeles för mycket av motståndarnas illvilliga beskrivning snarare än vara trygg i den egna självbilden.”

Allt för stora delar av svensk höger haft ett allt för lågt självförtroende. I grund och botten har dessa partier förstås vetat mycket väl att de inte är demokratiskt opålitliga eller riskerar att bli det för de förhandlar eller samtalar om sakpolitik med ytterkantspartier. De har också varit medvetna om att deras kritiker haft alldeles för lätt att utslunga sådana anklagelser. Man har låtit sig påverkas alldeles för mycket av motståndarnas illvilliga beskrivning snarare än vara trygg i den egna självbilden. Man har avstått från att göra sitt yttersta för att driva igenom den politik man begärt mandat för, för att man var för rädd vad andra, och i synnerhet ens politiska motståndare, skulle säga om en.

Många inom borgerligheten har lyckligtvis steg för steg börjat befria sig från den mentalitet som låg till grund för irrationella beslut som decemberöverenskommelsen. Men vill man ha regeringsmakten och vinna val igen måste den mentaliteten verkligen vara ett minne blott. Man kommer inte lyckas locka över fler väljare om det verkar som man tvivlar på sig själv eller rentav köper motståndarnas snedvridningar om vem man är eller vad man står för.

Socialdemokraterna och deras regeringspartner lär inte sluta med bombardemangen om blåbruna demokratihot. Då gäller det att vara trygg såväl i den egna identiteten som i föresatsen att gripa regeringsmakten med de parlamentariska medel som står till buds.

EVIN BADRNIYA

Evin BadrniyaSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.