Annons

Ryktet om tidskriftsdöden överdrivet

Ledare • Publicerad 21 februari 2012

Det talades om tidskriftsdöd och hot mot yttrandefriheten när stödet till kulturtidskrifter för två år sedan omformades till att just omfatta kulturtidskrifter. Tidigare kriterier som öppnade för bidrag till tidskrifter med "social och ekonomisk debatt" ändrades då till kulturdebatt i vid mening. Ett krav som ströks var också förlustvillkoret. Bara tidskrifter som gick minus kunde få stöd.

När Journalistförbundets medlemstidning Journalisten undersöker utgivningen för landets kulturtidskrifter konstateras också att den förväntade "massdöden" inte blev av. Den totala budgeten för kulturröster i papper och nät har justerats upp. Några titlar har minskat utgivningen, någon har försvunnit.

Annons

Argumenten att regeringen ville tysta kritiska vänsterröster genom att styra om reglerna faller dock platt till marken. Det hade haft relevans om borgerliga tidskrifter gynnats av någon positiv särbehandling. Men Frisinnad Tidskrift har aldrig tagit emot offentliga pengar av principiella skäl. Opolitiska nyhetsmagasinet Fokus är oberoende av statligt stöd och finansieras i likhet med kulturmagasinet Axess bland annat av Axel and Margaret Ax:son Johnson stiftelsen. Moderata Svensk Tidskrift tillhör inte nättidningarna som får digitalt stöd. Visst överlever inte alla dessa tidskrifter på marknaden av egen kraft. Annonser och prenumerationer räcker inte, utan mecenater och uthålliga ägare behövs. Möjligheten att donera pengar till en tidning, organisation eller parti för att understödja åsikter är emellertid också en del av ett demokratiskt samhälle.

Kriterierna för den totala fördelningen av tidskriftsstöd rymmer också föga förvånande politiskt populära ord som jämställdhet, interkulturella perspektiv och tillgänglighet. I referensgruppen som i praktiken fördelar stödet sitter bland annat Dagens Nyheters tidigare kulturredaktör Henrik Berggren. Någon högerkonspiration mot det fria kulturordet är således svår att föreställa sig.

Utan tidskriftsstödet skulle Sverige bli fattigare och gråare. Med små medel möjliggörs en avancerad utgivning av tidskrifter inom smala som breda fält. Det är svårt att tänka sig att staten inte medverkar till att stötta tryckta alster inom lyrik, teater, konst och musik som inte själva kan bära sig på en marknad. Det är lika svårt att med fog hävda att stöd till poesitidskriften OEI snedvrider konkurrensen - vilket annars är en invändning mot statlig intervention på marknaden. Marknaden kan stärka kulturen, men kulturen måste också befrämjas så att den kan blomstra utifrån sitt eget väsen.

Men det är också värt att uppmärksamma att tidskriftsfloran rymmer många färger och arter alldeles utan statligt stöd.

Martin Tunström
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons