GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Ryska ord syftar till krig

Ryska företrädare verkar helt inställda på erövring och förtryck.
Ledare • Publicerad 12 januari 2022
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

I dag möts företrädare för Ryssland och NATO i Bryssel för att diskutera de krav som Ryssland ställt på NATO. Det outtalade hotet är att man går in med trupper i grannlandet Ukraina om NATO inte går med på kraven. Dessa krav går ut på att NATO inte längre skall få ha trupper i medlemsländer som gått med efter 1997 och att försvarsalliansen inte skall få ta in ytterligare medlemmar. Det är krav som undergräver hela poängen med NATO, att fria länder skall få göra egna val kring sin nationella säkerhet.

I måndags möttes Rysslands utrikesminister Sergej Ryabkov och USA:s motsvarighet Wendy Sherman. Mötet förlades till den neutralaste mark som kan uppbådas: FN:s byggnad i Genève. Balanspunkten i detta möte låg hos Ryssland, hade det inte varit för det konkreta militära hotet mot Ukraina hade USA knappast gått med på att diskutera de orimliga kraven på NATO.

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov talar om östra Europa som herrelösa territorier. Det är farlig retorik.
Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov talar om östra Europa som herrelösa territorier. Det är farlig retorik.Foto: Jonathan Nackstrand

EU och OSSE har inte tagit initiativet i denna kris. Det kan delvis förklaras med Tysklands beroende av rysk gas. Tyskland har valt naturgas som ersättare till den inhemska kolkraften och håller också på att montera ned landets kärnkraftverk. Det finns också en kultur av undfallenhet gentemot ryska påtryckningar som förhalar ett resolut agerande. Och Tysklands makt inom EU är en del av förklaringen till att unionen ännu inte är drivande för att lösa konflikten.

Den som har möjlighet bör ta sig tid att lyssna på vad ryska företrädare faktiskt säger och hur de beskriver situationen. Utrikesminister Lavrov har uttalat att NATO blivit ett geopolitiskt projekt som syftar till att ”ta över territorier som lämnats herrelösa efter Warszawapaktens fall”. Det är ett iskallt underkännande av suveräna stater och deras existensberättigande. Polen, Ungern, Ukraina, Tjeckien, Slovakien och länderna i Baltikum har utstått fruktansvärda övergrepp under Sovjets despotiska styre. De är nu fria länder som har rätt att besluta över sina egna öden. Lavrovs ord förringar förtrycket och avslöjar de egna ambitionerna.

Maria Zakharova, talesperson för det ryska utrikesdepartementet, kommenterade situationen I Kazakstan dit Ryssland sänt styrkor för att stötta presidenten som ställts inför stora folkliga protester. I förbifarten sade hon: Har vi någonsin attackerat eller hotat någon? Vi förordar alltid fred, erbjuder förhandling, lägger alltid fram konstruktiva förslag, motsätter oss upprustning och hjälper ständigt hela världen ut ur kritiska situationer...”

Dagens möte i Bryssel lär avslöja om den ryska regimen har planerat någon form av reträttväg från sina krav och sin syn på grannländerna. Oavsett om en sådan reträttväg går att urskilja eller inte är det hög tid för politiker i Sverige att ge Försvarsmakten det stöd man kan så snart som möjligt.

Jacob SidenvallSkicka e-post