GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

(S)krämsel skvallrar om (S)-desperation

Med 412 dagar till valdagen 2022 har det politiska kampanjandet från fler håll börjat. Socialdemokraternas taktik ser ut att bli fulare än någonsin. Det är ett underbetyg till ett regeringsbärande parti.
Ledare • Publicerad 27 juli 2021 • Uppdaterad 27 juli 2021
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Det råder ingen brist på exempel på när makthavare i socialdemokratins toppskikt sjunkit till en förvånansvärt låg nivå i debatten det senaste året. Statsminister Löfven påstod i våras programmet ”30 minuter” på Svt att demokratin kunde hotas vid maktskifte. Morgan Johansson varnade nyligen för att Ulf Kristersson skulle följa Åkessons minsta vink och börja utrensa myndighetspersonal. I en debattartikel i vintras antydde Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad att ”Moderaterna närmade sig extremhögern”. Försvarsminister Peter Hultqvist påstod att Moderaterna ville sälla till sig SD:s stormtrupper. Lena Rådström Baastad och det före detta statsrådet Annika Strandhäll varnade i våras på Expressens debattsida att ”de högerkonservativa” skulle ”backa bandet” för kvinnor i jämställdhetspolitiken.

Utøya 20210721. 
Statsminister i Sverige Stefan Löfven og leder i Arbeiderpartiet Jonas Gahr Støre besøker AUF på Utøya dagen før 10-årsmarkeringen for terrorangrepet 22. juli 2011.
Foto: Beate Oma Dahle / NTB
Utøya 20210721. Statsminister i Sverige Stefan Löfven og leder i Arbeiderpartiet Jonas Gahr Støre besøker AUF på Utøya dagen før 10-årsmarkeringen for terrorangrepet 22. juli 2011. Foto: Beate Oma Dahle / NTB
Foto: Beate Oma Dahle
”Socialdemokraternas taktik ser ut att bli fulare än någonsin”

Aftonbladet rapporterade i vintras om hur interna källor från Socialdemokraterna vittnat om att detta var en uttalad strategi med stöd uppifrån. Enligt tidningen hade s-märkta källor sagt att de med erfarenhet från förra valrörelsen såg den taktiken som framgångsrik. Redan efter stormningen av Kapitolium i vintras var det snabbt planer på att försöka koppla samman den händelsen med den svenska oppositionen.

Den aggressiva taktiken från Socialdemokraterna skvallrar om en tilltagande desperation från partiet. Det finns flera skäl till att partiet känner en ökad press. Enligt Aftonbladet/Demoskops mätning från juni föredrog 52 procent Ulf Kristersson som statsminister, jämfört med 40 procent som föredrog Löfven. Enligt DN/Ipsos siffror från i vintras så önskade 54 procent av väljarna maktskifte, jämfört med 27 procent som inte önskade detsamma. Dessutom tappade Socialdemokraterna över 15 000 medlemmar under 2020.

Det finns även många sakpolitiska misslyckanden som socialdemokraterna vill distrahera ifrån. Vårdköerna har blivit längre. Dödsskjutningarna har ökat. Antal rån mot barn har ökat. Antal poliser i yttre tjänst har sjunkit. Gängkriminaliteten har vuxit och krupit ned i åldrarna. Arbetslösheten är nu den fjärde högsta i EU. Svenskarna är otryggast i Norden.

Utöver detta, så dras Socialdemokraterna med ett komplicerat regeringsunderlag. Sommarens turer kring riksdagens misstroendeförklaring mot Löfven och bråken kring hyresrätten visar att deras regeringsinnehav vilar på mycket osäkra grunder. Därför lär det inte förvåna någon att de vill att fokus ska ligga på oppositionen.

Socialdemokraternas retorik är inte värdigt ett parti av deras storlek och med deras makt. Inte nog med att det är ovärdigt, det är också oärligt. Misstänkliggörandet av demokratiska oppositionspartier med falska och uppblåsta anklagelser kan socialdemokraterna knappast själva tro på.

Istället för att fila på sina smutsigaste knep, borde Socialdemokraterna slipa på bättre politik för Sverige och en mer ansvarsfull ton. Just för både Sverige och samtalsklimatet förtjänar mycket bättre.

EVIN BADRNIYA

Evin BadrniyaSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.