GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

(S)pelet som inte tar slut

Har man insett hur farligt det är med spelandet bör man göra det rätta, även om det kostar.
Ledare • Publicerad 21 juli 2022
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Det var med sänkt blick som socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi läste upp listan över regeringens åtgärder för att minska spelandet under pandemin. Anledningen var nog att listan var lång, man har gjort mycket, men det finns en sak kvar som partiet kan göra för att minska det grepp som speldjävulen har: stänga ned sitt eget lotteri.

Engagemanget mot spelandet är självklart genuint. Okontrollerat spelande är en meningslös förstörelse av människors liv. Det skall man inte behöva vara Socialdemokrat för att uttrycka. Har man någon som helst insikt om människans inneboende svagheter och drifter är det inte svårt att komma fram till att pengar visst luktar, det finns bättre och sämre sätt att tjäna sitt uppehälle. Högern får gärna engagera sig mer i detta.

Men med insikten, som uppenbarligen finns hos Socialdemokraterna, kommer ansvar. Shekarabi var stolt över att regeringen tidigt insåg vad isoleringen och ensamheten under pandemin kunde betyda för människor med spelberoende och införde regleringar för att minska lockelserna och begränsa möjligheterna till att skada hushållsekonomin.

Men Socialdemokraternas egna lotteri påverkades inte av de skärpta reglerna. A-lotterierna som ägs av partiets ungdomsförbund gjorde samma ekonomiska resultat 2020 som året innan. Spelandet fortsatte och omsatte över etthundraåttio miljoner kronor efter att vinsterna betalats ut. Kammarkollegiets rapport visar att Socialdemokraterna fick in hundrafemtioen miljoner kronor från lotterierna 2020 och tio miljoner mindre förra året. Ungdomsförbundet har tjänat över hundratio miljoner kronor båda dessa år.

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi har gjort mycket för att minska tillgången till spel, men monterat ned det egna imperiet.
Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi har gjort mycket för att minska tillgången till spel, men monterat ned det egna imperiet.Foto: Maja Suslin/TT

Det finns en rad undantag i den hårt reglerade spelmarknad som gör att Socialdemokraterna kan fortsätta med detta. För det första att allmännyttiga föreningar är undantagna lotteriförbudet. För det andra är momsen på dessa föreningars lotterier lägre än kommersiella aktörers. Det finns också ett undantag från kreditförbudet, det vill säga Socialdemokraternas lotterier är nästan de enda som kan sälja lotter på krita till personer med beroendeproblematik eller svag ekonomi.

Vilket också utnyttjats. 2017 avslöjades att A-lotterierna de föregående tre åren gått till Kronofogden med åttatusen personer som inte kunnat betala sina prenumerationer. En sista förmån är nämligen också undantaget från kundkännedomskravet, allmännyttiga föreningar måste inte ha samma koll på sina kunder som andra spelbolag.

Det är ynkligt att Socialdemokraterna inte kan släppa taget om sin pengamaskin. Partiet som gjort så mycket för bildning, folkhälsa och arbetsvillkor kan inte låta bli att maximera möjligheterna för den egna verksamheten att fortsätta ostörd av hårda regleringar. Spelandet kan med fog kallas ett av vår tids svåra folkhälsoproblem som hindrar många människor med små resurser att fastna i omständigheter som de egentligen har förutsättningar att lämna bakom sig. Precis som spriten i början av nittonhundratalet.

Ardalan Shekarabi är förstås förtrogen med denna historia och med dagens situation. Det kan ha bidragit till hans sänka huvud under pressträffen.

Jacob SidenvallSkicka e-post