Annons

Så byggs tillit bland medborgarna

Få saker är så skadligt för välfärdssamhället som svartjobb. Det finns uppskattningar om att Sverige genom svartjobben varje år förlorar mer än 60 miljarder i skatteintäkter.
Ledare • Publicerad 22 februari 2014

Hotet från svartjobben består inte enbart i direkta inkomstförluster. Mer skadligt på lång sikt är att medborgarnas skattemoral påverkas. När man upplever att andra inte gör rätt för sig, minskar incitamenten att själv göra det.

Inför valet 2006 beskrevs svartjobben som ett av de stora samhällsproblemen. Dåvarande Finansministern Pär Nuder (S) erkände i ett tal att fusket med både offentliga försäkringar och svartjobben höll på att spåra ur. Nuder sa bland annat "det är en normupplösning på gång. Jag ser att det håller på att bli socialt acceptabelt att fuska och då ringer det en varningsklocka."

Annons

Nuder hade stöd för sin känsla. När skatteverket gjorde attitydundersökningar 2006 var det bara hälften av de tillfrågade som tog avstånd från svartarbete. Samtidigt upplevde nästan var femte företagare att de utsattes för konkurrens från aktörer som använde svartjobb. Byggbranschen var särskilt drabbad.

Idag förefaller svartjobben ha minskat. Skatteverket presenterade nyligen statistik där 15 procent färre av företagarna upplevde svart konkurrens jämfört med 2007. Än viktigare är att attityderna bland medborgarna förändrats. Idag är det tre fjärdedelar som tar avstånd från svartjobb. Det har alltså skett en normförändring till det positiva, på bara några år.

Kanske är den förbättrade tilltron till skattesystemet än av nycklarna till att också svenska folkets förtroende för staten har ökat. En OECD-undersökning konstaterar att medan trenden i det krisdrabbade Europa har varit att medborgarna fått mindre förtroende för staten, har utvecklingen varit tvärt om i Sverige.

Den positiva förändringen kommer efter en tid med flera reformer som gör det enklare att betala skatt, men också sådana som gör det svårare att fuska. Skatteverket pekar särskilt på ROT- och RUT-avdragens betydelse. Därtill kan läggas nya kassaregler för restaurangbranschen.

Fler reformer kommer dock. Finansdepartementet föreslog nyligen nya regler för byggarbetsplatser. Liggare ska föras mer noggrant över vilka som deltar i arbetet och staten kommer att genomföra fler kontroller. Det är välkomna reformer som leder till schysstare villkor för hantverkare och byggarbetare.

Men det finns hot mot den goda utvecklingen. Det finns de som vill slopa eller dra ned på RUT och ROT. Som argument använder man gärna välfärden. Men i kalkylerna glömmer man kostnaden som kom av att ha ett skattessystem som långsamt förstörde medborgarnas tillit.

Mathias Bred

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons