Så centriga som möjligt

Ledare Artikeln publicerades
Foto:PONTUS LUNDAHL / TT

Hon skulle hellre äta upp sin högra sko, sade hon, Annie Lööf. Hellre än att agera stödhjul åt Socialdemokraterna. Ganska djärvt att slänga ur sig, om man är partiledare för ett parti som brukar utmärka sig för just det.

Följaktligen fick hon också äta upp det, endast bildligt tyvärr, efter att hon hindrat Alliansen att komma överens om att rikta misstroendevotum mot försvarsminister Peter Hultqvist. Fria moderata studentförbundet var till exempel kvicka att sända över en sko - med smakhöjande tillbehör dock, i god alliansanda.

Sådant kan förstås Lööf låta bli att låtsas om. Men relationen med det stora maktpartiet kommer förr eller senare att bli ett problem som måste hanteras på ett sätt som inte ens Lööfs förmåga till undanglidningar räcker till för.

När partiet i dagarna samlas till stämma i Skåne är förstås humöret på topp. Opinionsseglet är sträckt och i lasten ligger alltjämt de trygga miljonhögarna från försäljningen av Centerpress. Vad kan gå fel?

Det beror förstås på slutdestinationen. Ledningen har nu valt att inte låta sig beröras ens av ett passivt Sverigedemokraterna och därmed omöjliggjort en Alliansregering, i alla fall en där de själva är med. Och man påstår sig inte vilja sitta med i en Socialdemokratisk regering heller.

Då kan man förstås ställa sig vid sidan av talmansrundorna och sitta i ett slags ensamt majestät med kanske höga opinionssiffror ända till 2022. Men många centerpartister lär vara svåra att övertyga om poängen med det.

Kvar står alternativen sitta med Socialdemokraterna eller regera med passivt stöd av Sverigedemokraterna i en Alliansregering. Om man nu vill regera. Och det lär man vilja. Det är sannolikt en och annan, inte minst Lööf själv, som redan har fått stark vittring på de där departementsportföljerna.

Centern har de senaste åren profilerat sig som ett liberalt parti med utgångspunkter som är mycket svåra att jämka med Socialdemokraternas. Men långt äldre än så är de urgamla centerinstinkter som handlar om fiffiga uppgörelser bakom stängda dörrar som inte öppnas på minsta gavel för principer och ideologi.

Det är vid beaktandet av den partitraditionen som en koalition med Socialdemokraterna ter sig allt mer trolig. Den där skon lär Lööf nog vara fräck och verbalt begåvad nog att trolla bort: ”Stödhjul? Vi är absolut inget stödhjul. Vi är en likvärdig regeringspartner som tar ansvar för Sverige i en svår tid.”

Ja, väljarna straffar sådana borgerliga partier. Men dagens karta ger vid handen att Centern lär straffas även om de väljer det Sverigedemokratiska beroendet. I båda fallen ”sviker” de.

Så det handlar om att vara så retoriskt och parlamentariskt fiffig som möjligt. Så centrig som möjligt. Men det är nog inte så det uttrycks bland de upprymda centerpartisterna i Skåne.

Citat: Det är vid beaktandet av den partitraditionen som en koalition med Socialdemokraterna ter sig allt mer trolig.