Så röstade kyrkfolket

Väljarbeteende. Magnus Hagevi, statsvetare vid Linnéuniversitetet, skriver om hur de regelbundna kyrko­besökarna röstade i EU-valet.
Ledare • Publicerad 16 juni 2014

Brev till läsarna.

I Sören Holmbergs redovisning av SVT:s vallokalsundersökning (SVT Valu) finns en diger samling tabeller om väljarbeteende. En av tabellerna beaktar hur ofta väljarna går på gudstjänst. Traditionellt brukar de flesta regelbundna kyrkobesökare – som går på gudstjänst minst en gång i månaden – rösta borgerligt. Så var det även i valet till Europarlamentet 2014, men bara med en hårsmån. Varannan regelbunden gudstjänstbesökare röstade på något av de borgerliga partierna. Kristdemokraterna tog hem mer än hälften av de borgerliga rösterna och blev med hela 26 procent överlägset största parti bland de regelbundna gudstjänstbesökarna.

De rödgröna partierna samlade 41 procent av de regelbundna gudstjänstbesökarnas röster. I valet mellan Socialdemokraterna och Miljöpartiet fördelade de regelbundna gudstjänstbesökarna sina röster nästan jämnt: 19 respektive 17 procent enligt SVT Valu. Vänsterpartiet fick var tjugonde röst i denna väljargrupp. För Socialdemokraterna befästs dock en förändring som inträffat efter deras stora väljartapp under 00-talet. Från att vara relativt svaga bland regelbundna gudstjänstbesökare får partiet ett ganska jämt fördelat stöd oavsett väljarnas kyrkvana.

Detta är en ny situation för Socialdemokraterna som ofta associerats med en avvaktande hållning till religion. Tidigare har partiet fått relativt få röster bland regelbundna gudstjänstbesökare. Men det som hänt nu är inte att andelen Socialdemokrater ökat bland de regelbundna gudstjänstbesökarna, utan i denna väljargrupp har partiet varit ganska stabilt. I stället är det främst bland väljare som sällan eller aldrig besöker gudstjänster som Socialdemokraterna tappat sina väljare. Därmed har en utjämning mellan väljare med olika kyrkvanor skett. Detsamma kan inte sägas om Vänsterpartiet som har dubbelt så stort stöd bland väljare som aldrig går i kyrkan än bland de regelbundna gudstjänstbesökarna. Resultatet återspeglas Vänsterpartiets traditionellt kritiska hållning till religion.

Jämfört med föregående val till Europaparlamentet minskade de borgerliga partierna speciellt mycket bland de regelbundna kyrkobesökarna (–11 procentenheter) medan de rödgröna partierna ökade med nästan lika mycket. Men ökningen för de rödgröna partierna beror helt och hållet på Miljöpartiets framgång. De övriga rödgröna partierna ökar blott med ett par procentenheter tillsammans. Bland de regelbundna kyrkobesökarna minskade alla borgerliga partier med 2-3 procentenheter.

Bland utmanarpartierna samlade Feministiskt initiativ (som var något övervärderade i SVT Valu) fem procent av väljarna, vilket är betydligt mindre än bland väljarna som aldrig går i kyrkan. Även i detta fall är därmed Feministiskt initiativs profil slående lik Vänsterpartiets. Sverigedemokraterna fick enligt SVT Valu enbart tre procent av de regelbundna gudstjänstbesökarnas röster. Det står klart att Sverigedemokraterna inte går hem bland kyrkfolket. Förklaringen är enkel: inom flera samfund är den flyktingvänliga opinionen stark.

Magnus Hagevi, docent i statsvetenskap vid Linnéuniversitetet.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.