Annons

Säg nej till Huawei

Storbritanniens regering ändrar nu kurs i 5G-frågan. Det brittiska underättelseorganet GCHQ har gjort en utvärdering av säkerhetsriskerna med att släppa in det kinesiska ”privatägda” telekombolaget Huawei i landets nät. Detta har fått Boris Johnson beredd att ändra den tidigare intentionen om att låta Huawei bli en spelare på deras marknad.
Ledare • Publicerad 8 juli 2020 • Uppdaterad 19 november 2020
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Allt fler länder har redan valt att utesluta Huawei från utbyggnaden av deras 5G-nät. USA var tidiga med att klassa bolaget som en säkerhetsrisk, tätt därefter följde flertalet andra länder där Storbritannien och Frankrike till synes står näst på tur. Hos den svenska regeringen har polletten dessvärre inte trillat ned.

Foto: Andy Wong

Sverige står förstås också inför samma stora beslut i utbyggnaden av 5G-nätet. Nätet som är både snabbare än dagens och kommer tillåta oss att vara än mer uppkopplade. Tur är det när samhället i snabb takt rör sig mot vad som kallas ”internet of things”. Allt från våra hem till det offentliga blir sakta men säkert uppkopplade. Från lampor, lås och kylskåp till självkörande bilar och distansvård. Utbyggnaden av 5G är en viktig faktor för att nätet ska klara av belastningen som denna uppkoppling innebär. Det nya nätet kommer med andra ord att förbättra och förenkla livet för många. Samtidigt innebär den ökade uppkopplingen en stor sårbarhet.

Annons

Farhågan att Kina via Huaweis teknik ges möjligheten att stjäla värdefull information delas av många. Men i landet lagom ser spelplanen annorlunda ut.

I den digitala ekonomin har information och användardata beskrivits som den nya oljan. Att släppa in en högriskleverantör i ett nätverk på statlig nivå är bortom dumdristigt, att Sverige ännu inte har förbjudit denna aktör är naivt.

Regeringen har förvisso skärpt reglerna för 5G-tillstånd men har, som nämnts, ännu inte förbjudit någon aktör. Senast i slutet av maj uttalade digitaliseringsminister Anders Ygeman att han inte ser några problem med ett Huawei-samarbete. Ett inte alltför oproblematiskt uttalande mot bakgrund av att statsrådet spelade huvudrollsinnehavaren i en av de största informationsläckorna i svensk historia. Lex Transportstyrelsen.

Huawei är idag världens största leverantör av telekomnät. Företaget förnekar givetvis all auktoritativ inblandning från den kinesiska regimen, men det finns goda skäl till att inte släppa in telekomjätten i Sveriges innersta krets.

Det borde vara uppenbart att Kina har geopolitiska ambitioner med informationskrigföring som bärande verktyg. En plats i 5G nätverket är en snabbväg in till övervakning och informationsinhämtning av stora mängder persondata. Som med många andra kinesiska storbolag är risken stor att regimen därefter använder Huawei som verktyg för att driva fram sin egen maktposition.

Den enda rimliga slutsatsen är att Sveriges regering nu bör följa andra länders goda exempel och stänga ute Huawei från vårt 5G-nät. Eller har oppositionen en annan åsikt? Vad säger de?

Beatrice BackmanSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons