Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Sagan om ishäxan och rovdjuret

När tänker Expressen lägga av? Ja, det börjar bli på den nivån nu. Tidningens höstföljetong är inte bara tröttsam utan börjar också lukta pressetiskt illa.
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Den där skräcksagan de skapat kring kristdemokraternas partiledare Ebba Busch. Hon som enligt Expressens energiska koreografi pressar och psykiskt misshandlar Esbjörn, 81, att fullfölja en husaffär där en bindande uppgörelse träffats men där han har ändrat sig.

Ja, ”Esbjörn”. Det är ganska svårt att få veta vad ”Esbjörn” egentligen heter i efternamn. Det är nämligen centralt i storyn att han är ett offer och då behöver hans person sentimentaliseras. Så Expressen presenterar honom konsekvent som ”Esbjörn” trots att han inte haft något emot att öppet framträda i medier. Det hela går fortare till läsarens reptilhjärna då. Av samma anledning stämplas det noga in praktiskt taget mellan varje rad att Busch är trettiotre och ”Esbjörn” åttioett.

För det är inte meningen att läsaren skall få en mer komplicerad bild än att ishäxan Ebba Busch trampar en förvirrad gamling under klacken. Nu senast har ”Esbjörn” polisanmält Busch för att hon fällt en del träd på tomten. Busch menar att det har överenskommits och kallar det sly och Expressen tjänstgör med bilder på grönska som det är rätt svårt att avgöra proportionerna på. En ny liten ruta i skräckserien som skall hålla läsarpulsen i gång.

Alla medier har nu inte gått armkrok i drevet och Busch har därför haft möjlighet att ge sin version i Aftonbladet. I den framkommer att närstående till ”Esbjörn” intervenerat i skeendet och dessutom tagit kontakt med Busch. Hon har enligt utsago fått veta att hon gör bäst i att backa ur köpet med risk att annars bli medialt exponerad precis på det sätt som nu har skett.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Tilläggas kan att just Ebba Busch av någon anledning blir återkommande offer för medial kritik på ett sätt som få andra partiledare, och som andra politiska företrädare följer upp med uppenbart överdriven aptit.

Det finns en potentiell anledning att vara kritisk mot Busch i det här fallet. Det är att hon är partiledare och har ett ansvar att inte utsätta sitt parti för opinionsrisker i kraft av sin personliga vandel. Det inkluderar risken att bjuda kvällstidningar på material som dessa kan modellera samvetslöst för att dra in klick på nätet. Hon har sin höga lön och förväntan om en ännu högre lön i händelse av statsrådsportfölj bland annat för att kunna ta beslut om att dra sig tillbaka från privatekonomiska affärer som skulle kunna bjuda slaskmedia på godbitar.

Men den principen är likväl en avvägning mot alla de privata aspekter som kan spela in i den aktuella situationen. Det kan vara fullt legitimt för en partiledare att låta de aspekterna väga tyngre än riskuppskattningen. I det här fallet är hennes barns väl och ve inblandade. Väldigt få personer utom just Ebba Busch har information om vad de personliga vikter är värda som har lagts i hennes privata vågskål. Den redaktionella personalen på Expressen har sannolikt inte den insynen. Undertecknad (som i transparensens namn känner Ebba Busch men inte haft egentlig kontakt med henne på flera år) har det inte heller och i alla händelser skulle det inte angå någon av oss.

Vad det kokar ned till är frågan om det i det här informationsflödet finns substans för att döma ut Ebba Busch som ett rovdjur. Det finns det inte. Det hävdar förmodligen inte ens den mest cyniske Expressenjournalist inför något som liknar en spegelbild. Däremot finns gott fog att säga en del om Expressens egen blodtörst. Kan vi inte slippa det där gläfsandet nu när det närmar sig jul i alla fall?

Läs mer