unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Samhällshot under radarn

Många förfärliga våldsbrott, inte minst ”skjutningar”, har kommit i skymundan under coronakrisen. Tidigare kastades ju dessa nyheter mellan mottagande av stigande förskräckelse och tillvänjning i det allmänna medvetandet, men nu är den offentliga uppmärksamheten noterbart låg.
Foto: Ola Torkelsson/TT
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Men det borde den inte vara. Wilhelm Agrell, professor i underrättelseanalys, konstaterar att det snarare borde vara tvärtom, åtminstone vad statsmakten beträffar.

Säpo kom som bekant ut med sin årsbok nyligen. Den där de sammanfattar säkerhetsläget i nationen som det förhöll sig 2019. Agrell är kritisk och konstaterar att gangstervåldet över huvud taget inte analyseras ur ett säkerhetsperspektiv. Det tas inte upp över huvud taget.

”Man borde i alla fall ha med en del om vad som kan hända om dessa i något skede vänder sig mot samhället. Det är lite egendomligt att det inte alls finns med.”

Det är en mycket dramatisk formulering för att komma från en säkerhetsexpert. Om de vänder sig mot samhället. I en fundamental mening vänder sig gangstergängen förstås redan mot samhället i det att de bedriver kriminell verksamhet. Men Agrell menar förstås att det kan komma att bli något helt annat, värre. Det är inte helt klart vad för situationer han avser. Men att det handlar om något annat än knarkuppgörelser är uppenbart. Rimligtvis handlar det om scenarier där kriminella angriper samhällsfunktioner som sådana. Systemhotande brottslighet i en skala vi inte hittills sett i Sverige. Kanske inte ens i Nordeuropa om man viktar gangstergängens våldskapital kontra vår svaga rättskedja.

Det är fullt rimligt att det allmänna intresset är riktat mot coronakrisen i det här läget, och till och med är det så länge eländet pågår i större omfattning. ”Det offentliga” i bemärkelsen det som är föremål för den allmänna debatten, kan inte svepa med samma idoghet över alla samhällsproblem hela tiden. Men det är just därför vi har specialiserade myndigheter. De antas vara uppmärksamma å våra vägnar.

Att vi har en organiserad brottslighet som är så resursstark och aggressiv att en säkerhetsexpert oroar sig för att den kan vända sig mot samhället får ändå ses som något som borde falla under radarn på vår säkerhetstjänst. Men i det här fallet har radarn över huvud taget inte varit påkopplad.

Agrells anmärkning reser frågetecken, inte bara vad gäller Säpos sätt att arbeta utan även vad gäller vårt förhållningssätt till den accelererande grova brottsligheten. Enligt Brottsförebyggande rådet har vi ingen anledning att se den som mer märkvärdig än förut. Det vet vi sedan tidigare. Men att även säkerhetspolisen indirekt stämmer in i detta tema är förvånande. Vem som helst som följt rapporteringen i detta de senaste åren inser att det kan komma att dra ihop sig till något riktigt obehagligt. Då behövs inga ”vi har varit naiva” från beslutsfattarhåll.

Läs mer

Stubbens SHL: Snart slutspel – bland orättvisor, krav på stängd liga och VM-krock

Krönika. Svensk hockeys närmaste framtid blir intressant.
Stubbens SHL: Snart slutspel – bland orättvisor, krav på stängd liga och VM-krock

Mello: Åtta låtar ska bli fyra - vilka kommer gå till final?

Nöje. Vi har tjuvkikat på veckan repetitioner och tippat vilka låtar som går vidare.
Är 2021 året vi skickar en latinopoplåt till Eurovision?

Växjöföretaget erkänner fel jämförelsepriser under Black Week

Vilseledande marknadsföring. ”Det är fult på så sätt att man lurar sina egna kunder”
Växjöföretaget erkänner fel jämförelsepriser under Black Week

Nilanthi Nordin fyller 50 år

Familj. Nilanthi Nordin i Växjö fyller 50 år den 7 mars. Hon är född i Katuneriya på Sri Lanka och har bott i Växjö sedan 1993.

Medan du sov: Här är nattens händelser

Medan du sov. Bilbrand i Kalmar. Två anhållna för häleri i Alvesta.
Medan du sov: Här är nattens händelser

Olycka: Fyra till sjukhus efter olycka – polisen utreder brott

Växjö. En singelolycka inträffade på väg 25, öster om Växjö, tidigt på lördagen.
Större räddningsinsats i samband med en singelolycka på väg 25, strax öster om Växjö.

Alvesta: Stoppade bil – upptäckte misstänkt stöldgods

Alvesta. Två män anhållna för häleri efter en fordonskontroll i Alvesta under fredagen.
Arkivbild.

Polisen kameraövervakade knarkgömma – 66-åring greps med ett kilo amfetamin

Amfetamin. Polisen spanade och hade hemlig kameraövervakning av en knarkgömma i ett skogsparti. En misstänkt kund som spanarna grep med ett kilo amfetamin var en 66-årig man bosatt strax utanför Växjö.
Polisen kameraövervakade knarkgömma – 66-åring greps med ett kilo amfetamin

Djurplågeri: Åkte på semester i tre månader – lämnade hunden fastbunden inomhus

Tingsryd. Kvinnan åtalas nu misstänkt för djurplågeri.
Djurplågeri: Åkte på semester i tre månader – lämnade hunden fastbunden inomhus

Sjukhuset stänger operationssalar – öppnar fler intensivvårdsplatser

Coronaviruset. Hög beläggning av intensivvårdspatienter på sjukhusen i Kronoberg
Sjukhuset stänger operationssalar – öppnar fler intensivvårdsplatser

Covidutbrottet i Östers IF växer – ännu fler spelare smittade

Match i farozonen. Covidutbrottet i Östers IF växer.
Covidutbrottet i Östers IF växer – ännu fler spelare smittade

Regionen informerade om massvaccinationen – läs direktrapporten här

Lägesbild. • Senaste siffrorna • Vaccinationen • Coronaläget
Regionen informerade om massvaccinationen – läs direktrapporten här