1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Samhällsmoralens fallna bär

Visst är det anekdotiskt, men blåbären till försäljning på Stora Torget i Växjö brukar var fler. Eller visst, de stånd på marknaden där de säljs brukar vara fler. Det är ändå slutet av juli så misstanken är ju där. Blåbärsmisstanken.

Blåbärsmisstanken fick sin näring redan tidigare i våras då det stod klart att Sverige nog inte skulle kunna ta emot utländska - läs (framför allt) thailändska - bärplockare den här säsongen.

Man kunde redan då ana att det inte skulle komma att bli lika mycket blåbär till försäljning som vanligt det här året. Coronapandemin skulle nämligen komma att hindra thailändarna att åka hit som vanligt och ge sig ut i de svenska skogarna och plocka.

Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, e-tidning, sajterna minhockey.se, minboll.se och vxoweek.se. 3 månader för endast 3 kr! (ord pris 567 kr)

Foto: Gorm, Kallestad

För så är ordningen i Sverige, utan att det egentligen ses som något märkligt, att thailändare skall flyga hit från andra sidan klotet för att plocka våra bär istället för att vår egen arbetskraft tas i bruk.

Det är inte heller bara svenska bär som numera är beroende av utländsk arbetskraft för att komma till sin rätt i svenska magar. Även många bondgårdar är beroende av utländska säsongsarbetare för att få viktigt sommararbete gjort.

Alltså: en vital del av svensk livsmedelsproduktion är beroende av utländsk arbetskraft. Vital kanske inte nödvändigtvis i kvantitativa termer men i perspektiv av att det faktiskt handlar om arbete som har med krisberedskap att göra.

Men även om så inte vore fallet handlar det om ett bekymmersamt systemfel. Och vad värre är, inte ett ekonomiskt systemfel utan ett kulturellt sådant. Svenska ungdomar vägrar ta de här jobben. De är för monotona och slitsamma för dem. Eller så är svenska ungdomar för bortskämda. Vilket man vill. Men de fåtaliga blåbären påminner om något som aldrig varit särskilt populärt att föra på tal i det välordnade välfärdslandet; att välstånd kan bli sin egen fiende.

Aldrig så mycket trygghet och välvilliga ekonomiska skyddsnät, eller för den delen lagar och regler över huvud taget, kan i längden tävla med kraften i ett förändrat moraliskt beteende.

Förr i tiden var det självklart att man tog i fysiskt när det behövdes. Och att man gjorde det under veckor i sträck om det var så. Det var inget öde som enbart lägre klasser var låsta vid. Själva tanken att åtminstone tillfälligt fysiskt arbete skulle vara ett olycksöde var kulturellt främmande. På given tid på året kunde folk flockas över svenska gårdar och fält på samma sätt som till badplatser idag; det var en del av livsrytmen.

En strimma av ljus är förstås det faktum att genomtänkta ekonomiska incitament kan ha en normerande verkan. Men vilken regering är beredd att dra åt tumskruvarna så hårt på arbetslösa ungdomar att de faktiskt ger sig ut för att svettas i naturen? Så pass att den utländska arbetskraften inte behövs?

Läs mer

Coronatider

Kronobergarna köper mer sexleksaker i coronatider

Sedan svenskarna uppmanades att jobba hemifrån, har konsumtionen av sexleksaker ökat i hela landet.

Medan du sov

Medan du sov: Här är nattens händelser

Tre anhållna för stöld och skadegörelse i Växjö.

Brott

Fyra anmälningar om misshandel vid bilträff

I samband med en bilträff på Mediamarkts parkering i Växjö har polisen tagit upp fyra anmälningar om misshandel.

Avbetalningsplan

Idrottsförening betalar tillbaka bidrag på 142 000 kronor – fastnade i stickprovskontroll

Både Riksidrottsförbundet och Växjö kommun har ställt krav på återbetalning av bidrag för 2018.

Superettan

Det gick för långsamt, Öster

Öster stiftade bekantskap med ett nytt lag i form av Akropolis. Men jag tror Öster i efterhand är besvikna över att man inte skapade mer mot Samuel Brolin i deras mål.

Damallsvenskan

Poänglös Ria vill hitta målet mot Eskilstuna

Växjö DFF jagar andra raka bortasegern borta mot Eskilstuna. En av nycklarna att nå det är att få igång Ria Ölings poängproduktion igen.