Sanna Israelvänner vågar kritisera
Stödet för Israel i Sverige har aldrig varit så stort som i dag i modern tid, konstaterar doktoranden i statsvetenskap vid Linnéuniversitetet, Maria Owiredu, med hänvisning till forskningsrön i sin kommande avhandling.
Nu ska förändringen visserligen förstås mot bakgrund av en historiskt mycket negativ syn på Israel i Sverige. Fortfarande visar undersökningen har en tredjedel av svenskarna har en negativ syn på staten Israel. Mycket talar för att det är regeringsparternas och Sverigedemokraternas väljare som fått en allt mer positiv inställning till staten, medan rödgröna väljare marinerade av Israelkritik är mer negativa till nationen.
Uppfattningen att Socialdemokraterna under Wallströms år som utrikesminister mer ensidigt ställde sig på den palestinska i konflikten medan de existentiella hoten mot Israel från Iran, Syrien samt terrorister i Libanon spelades ned stärkte sannolikt borgerliga väljares preferenser för Israel.
Det är mot den bakgrunden som den svenska debatten om de lagändringar som försvagar den israeliska Högsta domstolens ställning ska förstås. Kritik mot den israeliska regeringen betraktas som kritik mot staten Israel i sig. Rapporteringen om Israel i medier som många upplever vara färgad av av kritik mot den demokratiska och judiska staten har lett till att protesterna problematiserats. Det tycks finnas en misstro mot bilden som presenteras.
Flera moderata opinionsbildare hör till dem som förminskat betydelsen av de förändringar som nu sker i Israel. Flera har hävdat att den försvagning av domstolens som nu sker gör Israel mer likt Sverige med tanke på den svaga maktdelning som påstås prägla det svenska styrelseskicket. Att tala om ”nedmontering av demokratin” är således något av ett politiskt självmål.
”Israel förblir en demokrati också efter förändringarna. Mellanösterns enda.”
Israel förblir en demokrati också efter förändringarna. Mellanösterns enda förtjänar att tilläggas. Men som statsvetaren vid Linnéuniversitetet, Anders Persson konstaterat, är det troligt att landet kommer att falla i olika demokratiindex när regeringens makt över domstolens stärks.
Högsta domstolen har i Israel en historiskt annorlunda funktion än den svenska. Israel saknar nämligen grundlag och domstolen fungerar därför som något av rättsstatens väktare och som en samlande symbol för det förlovade landet.
Jämförelsen med Sverige haltar också och ger en orättvis bild av den svenska grundlagens kvaliteter. Svenska domstolar - ja till och med enskilda myndigheter - har en långtgående rätt - för att inte säga skyldighet - att pröva om föreskrifter eller lagar är förenliga med högre normer.
Till saken hör att i de flesta demokratier fattas beslut om större förändringar av de politiska spelreglerna i bred majoritet. Israels ministär som har sitt främsta stöd i väljargrupper med bakgrund i Ryssland, Nordafrika och Mellanöstern väljer att gå den motsatta motsatta vägen.
Att förändringen inte är slutet på en process utan mer av en början ter sig också mer än sannolikt. Anders Persson beskriver förändringen som en milstolpe, som en linje i sanden. Vänner av rättsstat och demokrati har ingen anledning att blunda eller förneka denna utveckling. Det har heller inte riktiga vänner av staten Israel.