GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Sätt fokus på förlossningsskador

Att sätta ett barn till världen är storartat. För många föräldrar är det bland det mest minnesvärda ögonblicket i deras liv. Därför är det viktigt att alla kvinnor får en så trygg och problemfri förlossning som det möjligtvis går. I dagsläget drabbas årligen tusentals kvinnor av svårare förlossningsskador som kan orsaka långvariga besvär. Det är välkommet att man på senare år lyft frågan mer.
Ledare • Publicerad 14 november 2022
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

För de flesta kvinnor medför förlossningen någon form av kortsiktig komplikation för kroppen. Att bära på och föda ett barn är trots allt ingen småsak. Men för vissa kvinnor håller besvären under längre tid, och kan få seriösare följder. Runt fyra till fem procent av kvinnor får exempelvis allvarliga sprickor efter förlossningen. Det rör sig i praktiken om tusentals födande kvinnor varje år.

Konsekvenserna av allvarligare skador kan bli obehagliga i kvinnans vardag. Det kan påverka allt från toalettbesök till samliv. Det kan även påverka arbetslivet, förmågan och viljan att delta i träning eller sociala aktiviteter, samt den mentala hälsan. Komplikationerna kan i de värsta fallen följa kvinnan livet ut, om inte tillräcklig hjälp ges.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Problemet har historiskt präglats av ett stigma, och vissa har ansett det pinsamt att öppet tala om vad de lider av. Vissa skador har trots sin besvärliga natur sett som något den drabbade kvinnan tänkt att hon helt enkelt får leva med. I media rapporteras det däremot om att fler kvinnor nuförtiden vågar prata öppet och oftare lyfta besvären med vården. Genom sociala medier har kvinnor kunnat dela med sig av berättelser i nätverk online, och känna sig mindre ensamma. Enligt experter har det skett en märkbar vändning de senaste tio-femton åren och fler satsningar har gjorts på att stärka vårdens kunskap och kompetens i dessa frågor.

”Flera kvinnor önskar också ett bättre uppföljningsarbete.”

Det finns givetvis inget hundraprocentigt skydd mot komplikationer. Men utöver uppmärksammande och bättre information finns det några andra saker som kan lyftas. Forskningen har exempelvis visat hur risken för svåra bristningar i slutet av en förlossning kan minskas med trettio procent ifall två barnmorskor närvarar. Flera kvinnor önskar också ett bättre uppföljningsarbete. Kunskapen måste stärkas om de olika förlossningsskadorna, och forskningen bör få mer resurser. Vården måste också bli mer jämlik då det finns noterbara skillnader mellan regionerna. Inspiration bör tas från de kliniker i landet där man kommit långt i utvecklingsarbetet.

Varje år föds runt 110 000 barn i Sverige. Och även om det är fantastiskt för mammorna att kunna åka ifrån sjukhuset med barn i famnen, är det inte fantastiskt att tusentals kvinnor riskerar att behöva åka hem med en långvarig förlossningskomplikation i kroppen. Mer behöver göras.

Evin BadrniyaSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.