Annons

Sätt topparna i karantän

De kommande veckorna är pr- och pa-branschens ”silly season”, upplyser tidningen Resumé om. 137 politiska rådgivare förlorar jobben i oktober, förutsatt att regeringsfrågan då är löst.
Ledare • Publicerad 19 september 2014
Foto: Lars Pehrson / SvD / TT

Från branschföreträdarna talas det i stället om mognad, och att rekryteringarna sker med försiktigt nu för tiden. Men kopplingen mellan politik och lobbyverksamhet är påtaglig. 60 rådgivare i regeringen har sedan tidigare gått vidare till pr-/pa-företagen.

Även politiker tar med sig sina kunskaper och kontakter in i sfären. Förre statsministern Göran Persson är ett sådant exempel. Året efter valförlusten 2006 rekryterades han till JKL, som ägnar sig åt strategisk kommunikation.

Annons

Övergångar mellan politik och näringsliv har uppmärksammats först på senare år. Bilden av Sverige som ett land befriat från korruption har möjligen bidragit till att frågorna inte lyfts. Men i flera andra europeiska länder finns restriktioner för politiker och centrala tjänstemän som byter sida till den privata sektorn. Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi kom för ett par år med förslaget att införa karantänsregler för statsråd och vissa statstjänstemän. En avgången minister ska inte inom ett år tillåtas arbeta med liknande sysslor.

Till bilden hör också vad forskaren Jesper Strömbäck konstaterat, att betydelsen av sidbytarnas kontakter inte ska överdrivas. Men bara själva misstanken om att politiker och tjänstemän använder färsk information som varor på en marknad riskerar att skada förtroende för det politiska systemet.

Den tidigare försvarsministern Sten Tolgfors (M), var i det avseendet ett föredöme genom att vänta ett år efter sin avgång innan han anslöt sig till konsultfirman Rud Pedersen, som uppgetts ha försvars- och säkerhetsföretag i kundkretsen. Ett sämre föredöme är den avgående finansmarknadsministern Peter Norman (M) som använde sin stund i rampljuset för att söka jobb i finanssektorn.

Det saknas inte exempel som väcker till eftertanke. De socialdemokratiska topptjänstemän som banade väg för vapentillverkaren Saabs miljardkontrakt med diktaturen Saudiarabien lämnade regeringskansliet och började just på Saab (Ekot 2014-08-20).

Det säger oss att någon form av karantänsregler skulle behövas också i Sverige.

Marcus Svensson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons