Annons

Schrödinger löser Liberalernas dilemma

Kan en liberal vara i två motstridiga positioner samtidigt? Sunt förnuft säger att man förr eller senare måste bestämma sig men den liberala hållningen förblir svårfångad. Oavsett hur mycket man observerar de liberala signalerna förblir tankesystemet ohållbart. Partikelfysiken kanske kan lösa gåtan.
Ledare • Publicerad 12 mars 2021
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Partiledaren Nyamko Sabunis avisering att partiet Liberalerna tänker lämna januariöverenskommelsen efter att den spelat ut sin roll höjde många ögonbryn. När mandatperiodens sista statsbudget är klubbad tänker liberalerna inte vara med längre. I alla fall om partiledningen får som den vill. Halva partiet gick i revolt och traditionen trogen började de vässa sina pennor. Innan beslutet tas på partirådet i slutet av mars kan man räkna med ett och annat upprop.

Foto: Laurent Gillieron

I lärdomens stad, Uppsala, arbetar Liberaler nu fram en kompromiss. Målet är att man skall samtidigt kunna vara för och emot en regering som stödjer sig på Sverigedemokraterna. Eftersom det är just Uppsala kan man tänka sig att de hittat sin lösning i teoretisk fysik.

Annons

Om resultatet man vill se endast uppnås genom att förena det oförenliga kan man spekulera fram en ny möjlighet, en superposition, som inte går att observera. Det är egentligen inget nytt för partiet. Man kan tydligen både ha personer som arbetar på regeringskansliet och samtidigt vara i opposition.

Varken vetenskapens teorier eller partisternas kompromisser lär dock göra partiets ställningstagande tilltalande för väljarna. Svältfödda i opinionen blir partiet desperat. Det kan nu inte bestämma sig om det vill vara kamrat fyra procent till höger eller vänster. Helst av allt vill kanske partiets representanter bara slippa allt.

Någonstans i varje liberal lever drömmen om regeringen Ullsten kvar. Då konflikten om kärnkraft i slutet av sjuttiotalet blev så infekterad att bara folkpartisterna ville sitta kvar på regeringskansliet sista året innan valet 1979. Men något sådant löser inte några politiska låsningar, minst av allt inom själva partiet.

”Det fysikaliska system som utgör partiet är instabilt. Det som utgör atomerna, medlemmar och partifunktionärer, vill ständigt bryta sig loss från varje gemensam linje och uttrycka sin egen synpunkt.”

Liberalismen är till sitt väsen tron på förnuft. Att människor tycker olika blir i förlängningen bara en produkt av någons bristande förnuft. Om alla bara skulle tänka efter lite skulle de inse att Liberalerna har rätt även när de säger emot sig själva och varandra.

Det fysikaliska system som utgör partiet är instabilt. Det som utgör atomerna, medlemmar och partifunktionärer, vill ständigt bryta sig loss från varje gemensam linje och uttrycka sin egen synpunkt. Givetvis med hänvisning till den ”äkta” liberalismen. Att väljarna inte förstår hur det här hänger ihop kan man ha överseende med. Men inte ens partiledningen verkar förstå vart det egna partiet vill.

En möjlig lösning är att just ta inspiration från vetenskapen. De kan döpa om partiet till Schrödingers Liberalerna och placera det i en låda. Så länge ingen öppnar lådan och undrar vad partiet tycker i någon fråga kan Liberalerna vara både för och emot allt samtidigt. Den liberala kluvenheten försvinner – bara man slutar observera den.

Pontus WesterholmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons