GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

SD är inte socialkonservativt

Sverigedemokraterna står tydligen i begrepp att fixa till fasaden ytterligare.
Ledare • Publicerad 24 november 2011

Det senaste är att man vill kalla sig "socialkonservativt. Hittills har partiet identifierat sig självt som nationalistiskt, men ordet nationalism skrämmer många. En ny etikett ska därför klistras på för att göra partiet lite mjukare, lite mysigare.

Samtidigt säger partiet att man varken är vänster eller höger. SD är ett mittenparti, förklarade partiledaren Jimmie Åkesson i SVT:s Agenda på söndagen. Världen skulle därmed få det första konservativa partiet i historien som inte är ett högerparti.

Återigen bekräftas bilden av SD som ett typiskt populistiskt parti. Man plockar samman ord och uttryck som känns bra, som man uppfattar har en god klang och kan ge ett gott gensvar hos väljarna. Anything goes. Att vissa begrepp redan används, med ett helt annat innehåll, bryr man sig inte om.

Vad är socialkonservatism? Det finns två användningar av ordet. Det äldsta går tillbaka till den tyske kanslern Otto von Bismarcks tid. Under industrialiseringen i Tyskland på 1800-talet konstaterade de tyska konservativa att de var tvungna att göra något åt de sociala missförhållandena i arbetarklassen. Lösningen blev att börja bedriva en "social konservatism". Bygget på välfärdsstaten började.

En annan användning av ordet hittar vi i USA där man talar om "social conservatives". I det sammanhanget åsyftas den grupp konservativa som engagerar sig i frågor om abort, dödshjälp, familj, äktenskap med mera. Lite slarvigt kallar vi den ibland för den kristna högern.

Sverigedemokraterna tillhör ingen av dessa inriktningar. Visst finns det konservativa inslag i SD:s politik. Men det gör det också hos Socialdemokraterna. Båda partierna har en nostalgisk längtan tillbaka till "folkhemmet", såsom det såg ut på 60-, 70- och 80-talet, tänk radhus, Volvo, jobb på bruket, bandy, Hasse Tellemar i radion på lördagsmorgnarna. Men nostalgi är inte detsamma som konservatism.

Parodiskt blir det därtill när Åkesson förklarar att han är konservativ men inte står till höger på den politiska vänster-högerskalan. Vad kommer man att försöka med härnäst, att utnämna Lars Ohly till högerman?

Så hur ska då SD:s ideologi sammanfattas i bara en etikett? Det är inte så svårt faktiskt. Den bärande politiska idén är att man inte vill ha några invandrare i Sverige. Det är inte mycket till ideologi, visserligen, men det är ändå bara denna fråga som partiet intresserar sig för.

Stefan Olsson

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs mer