Se verkligheten i vitögat

Det är ju inte så svårt att förstå tanken bakom Sverigedemokraternas utspel i går. De anar att det kommer att bli svårt att klämma sig in i en borgerlig regering även om underlag för en sådan skulle nå majoritet i riksdagen. Det kan till och med vara omöjligt även om de skulle komma att ro hem en rejäl valseger eftersom den politiska ribban för en sådan lösning ändå kan vara för hög för Ulf Kristersson.
Ledare • Publicerad 14 april 2021
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Och då måste den godbiten rimligtvis kompenseras med något. Och det kan inte gärna handla om något annat än sakpolitik. Så Jimmie Åkesson förklarar att om han skall stödja en blå regering vill han allt vara säker på att den också gör det han tycker den skall göra. Och allt det behöver man komma överens om i god tid före valet. Och sätta på pränt så att det inte råder några tveksamheter. Ett avtal alltså.

Det är i grund och botten inte så märkvärdigt. Men vänsterns reaktioner på det följer de senaste månadernas mönster. Det vill säga man vrider och vänder på det i syfte att frammana bilden av ett Moderaterna som lealöst kommer låta sig fösas av Sverigedemokraterna mot ett auktoritärt Sverige. Man kommer inte kunna ”tämja” Sverigedemokraterna, som det heter.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Det där är löjligt i flera led. Men i det här fallet blir det extra genomskinligt. För om det nu vore så att Åkesson bara kunde ta Kristersson och Busch i öronen och förklara för dem hur saker och ting skall stå till, då skulle gårdagens presskonferens varit överflödig. Då skulle Åkesson lugnt kunnat vänta till efter valet i stället, och i händelse av rödgrön förlust kunna sätta sig i soffan och vänta på erbjudanden om statsrådsposter för sig och sina närmaste.

Det är precis för att det inte kommer gå till så som Sverigedemokraterna nu tutar i hornet. Deras utspel skall ju snarast ses som att de är otåliga över att det inte verkar finnas några tecken från de andra partierna på att förberedande samtal tänks föras före valrörelsen.

”Det är precis för att det inte kommer gå till så som Sverigedemokraterna nu tutar i hornet.”

Från ett borgerligt perspektiv är det egentligen det som är oroande. De två partier som är adressaterna för det här vet ju mycket väl att man inte får bättre grundförutsättning än så här från Sverigedemokraternas sida. Är det ärligt talat inte lika bra att sätta sig ned i samtal åtminstone för preliminära sonderingar? Eller sitter man och hoppas på att något mirakel skall kasta om verkligheten?

Sverigedemokraterna har förstås noga noterat hur Socialdemokraterna har spelat bort de andra parterna i Januariavtalet och tänker inte vara med om något liknande. Därför vill man komma överens om väl utlagda rälslinjer för regeringens politik. Alla realistiska partier skulle tänka likadant som Sverigedemokraterna i deras läge. Skall det bli konstruktiva regeringsförhandlingar som i sin tur bådar för en handlingskraftig moderatledd regering, då bör Moderaterna och Kristdemokraterna se den verkligheten i vitögat.

Fredrik HaageSkicka e-post