Sensommar och nystart

Statsministern färdades i båt, men utlovade en storsatsning på tunnelbanan i Stockholm när han på lördagen höll sitt traditionella sommartal i Gustavsberg.
Ledare • Publicerad 20 augusti 2012
Foto: 

Det finns fog för att förlänga en tunnelbanelinje till växande Nacka kommun. Moderaterna har länge i huvudstadsregion lagt mest krut på spårvägssatsningar i innerstaden, som knappast underlättar pendlande från de expansiva kranskommunerna till arbetsplatserna. Riktigt hur satsningen på tunnelbana och nya hyresrätter ska gå ihop är dock något oklart. Att utbudet av lägenheter är lägre än efterfrågan beror knappast på avsaknaden av en regional bostadssamordnare, utan mer på hyressättningssystem och ekonomiska villkor för byggandet.

Att Fredrik Reinfeldt förordade en höjning av trängselskatten för att finansiera kollektivtrafiksatsningar vittnar dock om en moderat förändring. Det retar säkert någon. Stockholmsfixeringen kan dock vara ett större problem för det största allianspartiet som försökt med rapporter och utspel om bruksorter och landsbygdsperspektiv att också framstå som en kraft för hela Sverige. Då får inte investeringar i huvudstadsregionen per definition betraktas i termer av ett nationellt intresse, medan de järnvägsförbättringar som basindustrin efterfrågar avfärdas som regionala särintressen. Bostadsbrist finns i Växjö, Älmhult och Kalmar och behovet av nya eller bättre spår gäller inte bara till Sickla och Nacka.

Nu bör ju utspelet också förstås mot bakgrund av att framträdandet ägde rum i Värmdö. Jan Björklund, vice statsminister, lät också platsen prägla budskapet när han förra veckan i Göteborg betonade infrastrukturens betydelse i just Västsverige. Om alliansledarna nu möts i Värnamo, i Centerledaren Annie Lööfs föräldrahem, kanske Hela-Sverige perspektivet blir tydligare utan att komma att handla om extra stöd till enskilda vägar i Smålands inland.

Reinfeldt framträdde dagen till ära på en och samma gång som statsminister, partiledare och alliansledare. Om Annie Lööf märkligt nog inte hade förankrat sin inbjudan till Maramö i allianskretsen välkomnade Reinfeldt generöst inbjudan från den hårt pressade centerledaren och näringsministern. Om det var Centerns tur att härbärgera ett möte kan säkert diskuteras i kretsen, men en uppföljning till det senaste Bankerydsmötet visar framför allt att alliansen inte bara är det största partiets projekt. Om Lööf med sitt utspel skapade irritation gjöt Reinfeldt olja på vågorna.

Tydligt är också att arbetslinjen ser ut att kombineras med en mer uttalad företagarlinje i höstbudgeten. Reinfeldt betonade att det handlar om sänkt bolagsskatt, satsningar på infrastruktur och forskning. I våras anklagades regeringen för törnrosasömn och handlingsförlamning, men det är vanligen i höstbudgeten som de skarpa förslagen ryms. Företagar- och forskningslinjen, i kombination med väg och järnväg har förutsättningar att ge regeringen – och ekonomin – en betydligt bättre omstart än förra årets sänkning av krogmomsen. Lördagens tal var så sett mer än ett avslut på sommaren, det var en nystart inför två intensiva politiska år innan valet 2014.

Martin Tunström
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.