Annons
Ledare • Publicerad 24 mars 2006

NÄR kyrka-stat uppgörelsen efter årtionden av debatt och interna stridigheter både i sakrala och profana rum roddes i hamn skapades i alla fall en föreställning om att avtalet mellan staten och kyrkan skulle bli långvarigt om än inte evigt. Om statskyrkan hade en närmare 500-årig tradition borde ju de nya relationerna mellan staten och kyrkan åtminstone kunna bli längre än någon världslig mandatperiod.

Men så blev det inte riktigt. Ständigt ropas från politiskt håll på förändringar i överenskommelsen. Då och då uppkommer krav om att föra över begravningsväsendet från Svenska kyrkan till kommunerna. Inte för att medborgarna oroas över de dödas sista viloställen. Nej, här handlar det om ideologi och politik. Politiska krav i äktenskapsfrågan vittnar även om att respekten för samfundsfriheten tycks vara minimal på många håll.

Annons

Ett krav inför "skilsmässsan" kom från landets frikyrkosamfund som inte ansågs sig vara likabehandlade. Svenska kyrkan hade, ansåg de, en icke-neutral fördel av att kyrkoavgiften insamlades av Skattemyndigheten. Därför utformades möjligheter till vad som kan kallas ett kyrkligt förval.

Nya system tenderar att krångla. Så också detta. Skatteverket har tröttnat på att rätta fel och lugna irriterade personer som på slutskattesedeln ser att de betalat en avgift till ett samfund de kanske lämnat för många år sedan. Men är det egentligen så många fel? Generaldirektören Mats Sjöstrand erkänner att inkörningsproblemen på det hela taget tycks vara över. Sjöstrands motstånd tycks därför vara av principiell och inte praktisk natur.

NU FINNS DET måhända ganska många andra skatteregler som generaldirektören borde protestera mot och som tär på resurserna och tålamodet hos förvaltningens tjänstemän. Kyrkoavgiften är blott en droppe i förvaltningshavet. Men ändå är det på den lilla punkten Sjöstrand väljer att offentligen ta en debatt med regeringen.

Till det har han sin fulla rätt. Men en uppgörelse är en uppgörelse. Om än dagens system inte är utformat för evig tid.

Martin Tunström

Martin Tunström
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons