1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Sexköp under olika maktlogiker

Så sexköp igen. Den här gången den moderata kommunstyrelseordföranden i Kungsbacka Hans Forsberg, som nu lämnat alla sina uppdrag. Jämförelserna med Paolo Roberto haglar förstås. Men en aspekt förbigås trots att den lyser en rakt i ansiktet.

Det är språket.

Så här lät det när moderaterna i Kungsbacka kommenterar händelsen: ”Hans har gjort en olycklig grej under helgen som vi som parti givetvis inte kan acceptera….(och så förstås något om värdegrund) Jag tycker det är sorgligt och tråkigt att vi har hamnat i den här situationen.” ”Jag är väldigt ångerfull, men beredd att stå för mitt misstag” är Forsbergs eget och av partiet arrangerade skriftliga uttalande.

Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, e-tidning, sajterna minhockey.se, minboll.se och vxoweek.se. 3 månader för endast 3 kr! (ord pris 567 kr)

Och så Roberto i TV4: ”Det är det absolut smutsigaste, absolut vidrigaste man kan göra egentligen mot en annan människa. Det är det här självskadebeteendet som jag alltid har haft i mitt liv. Som grundar sig i övergrepp som jag blev utsatt för när jag var liten.”

Och så vidare på Instagram: ”Det betyder att du varit illojal mot alla du varit lojal mot. Det betyder att du är ingen och mycket mindre än så. Jag är helt enkelt en parasit som ska utrotas!”, var bara en del av en längre helt självförintande harang.

Moderaternas ordval är riktade mot ett helt annat universum än Robertos. ”Vi” har hamnat i en ”situation”. ”Misstag” och så vidare. Forsbergs känsloliv och eventuella inre mörker är så långt borta från skeendet som möjligt.

Det handlar om samma sak, men i det ena fallet skall händelsen abstraheras till oigenkännlighet och i det andra sentimentaliseras till sitt yttersta. I det ena fallet skapas maximal distans till den verklighet det handlar om, i det andra görs den praktiskt taget till ett med hela jaget. Från klinisk kyla till reptilhjärna.

Båda männen vill överleva som sociala varelser och (i det ena fallet med hjälp av partiet) begagnar de strategier som står till buds. Men redskapen kunde inte vara mer olika. De är uppenbart anpassade för just den del av samhällsekologin de befinner sig i. Roberto fräser också på i alla kanaler han hittar medan Kungsbackamoderaterna hoppas så få som möjligt uppmärksammar händelsen.

De har i alla fall det gemensamt att de är stötande. Robertos överdramatiska och inställsamma pose är klibbig och Kungsbackamoderaternas formuleringar ger bilden av en närmast byråkratisk process med så blankt skikt att allt halkar av. Båda strategierna är noga anpassade för den moraliska och mediala miljö där de opererar.

Både politiken och kändisvärlden gör från olika utgångspunkter anspråk på att vara uttryck för det mest folkliga. Men ibland blir det tydligt att det i stället är fråga om två avgränsade maktsociologier. Två sådana där rätt och fel, sant och osant behandlas enligt olika kemiska lagar. Men med det gemensamt att de har rätt lite med normer hos ”vanligt folk” att göra.

Det kanske bara är så det är. Vi antas inte fundera så mycket på det. Men någonstans finns det något dystert i det.

Läs mer

Älmhult

Bilen kedjades fast

När bilägaren kom ut ut för att hämta sitt fordon så var framhjulet fastkedjat.

Krösatåg

Stopp i tågtrafiken mellan Hässleholm och Älmhult

Krösatågen på sträckan Hässleholm-Växjö inställda på delsträckan Hässleholm-Hästveda enligt Trafikverket.

Växjö

Växjö: Inbrott på Teleborg - tjuvar lämnade villa i stor oreda

Mitt på förmiddagen bröt sig tjuvar in i en villa på Röjningsvägen på Teleborg.

Miljö

Kampen mot sjögullet fortsätter – pågått i snart tio år

Arbetet med att få bort arten har pågått i snart tio år.

Ledare

Tig ej mer om Flam

Facebook behöver inte lämna någon förklaring till Flam utan kan kasta fram några standardiserade fraser om lämplighet.

Sommar i P1

Med Adalberths filosofi finns snart inga miljardärer kvar

Klarnagrundaren berättar om sin väg mot ekonomiskt oberoende – och hur den inte gjorde honom lycklig.