GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Sista brevet från Postnord?

Ett ”pilotprojekt”. Det låter spännande. Energiskt och framåtsyftande. Och misstänkt förstås. Speciellt om det är Postnord som håller på med det.
Ledare • Publicerad 2 november 2020 • Uppdaterad 2 november 2020
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

I Lund och Kävlinge betår ”pilotprojektet” i att ge sämre service. Sedan en månad delas posten nämligen bara ut varannan dag. Skulle det falla ”väl ut”, som det återges i Dagens Nyheter, kommer systemet införas i hela Sverige.

Det är förstås upprörande rakt igenom. I alla fall om man intar ett aldrig så litet piller av cynism. Naturligtvis kommer det att falla ”väl ut”. För vad skall folk göra? Storma in på terminalområdet och börja leta efter sina brev? Sanningen är ju att Postnord i kraft av sin ställning är fritt att strunta fullkomligt i vad mottagarna tycker. Postnord är inte beroende av positiva reaktioner eller allmänhetens omdömen över huvud taget. Tanken att det här testet inte skulle falla väl ut för att människor förväntar sig utdelning varje dag, är väl närmast ett ämne för gapskratt på bolaget.

Foto: Jessica Gow/TT

Hela Sverige kan med andra ord redan nu ställa in sig på att få posten utdelad varannan dag framöver.

Det hela färgläggs typiskt nog som en rent igenom praktisk sak: ”Nu kommer det in en del post som ska sorteras och sparas till dagen efter, och det är nytt. Det märks också att vi har mycket mer brev med oss när vi kör ut på våra slingor. Men vi hade gott om tid att förbereda oss så när det väl blev skarpt läge kändes det inte särskilt konstigt”, vittnar en berörd brevbärare.

Så väl för Postnord. Då kommer det säkert heller inte kännas särskilt konstigt när man sjösätter ”pilotprojektet” att dela ut brev var tredje dag, eller var fjärde och till slut en gång i veckan. För det är naturligtvis den väg utvecklingen rör sig. ”Det här handlar i grunden om att vi håller på att transformera oss – från att dela ut brev till att dela ut paket” säger distributionsområdeschef Tomas Lilja.

Det är en ganska intressant upplysning till allmänheten. Vem skall dela ut brev i framtiden om Postnord inte vill kännas vid uppgiften? Det handlar ytterst om rättssäkerhet eftersom juridiska handlingar ofta går med post.

Då folk skickar färre brev vill Postnord inte hålla på med det längre eftersom det blir relativt dyrt för dem. Det går att förstå (även om man kan undra hur man i så fall prioriterar att ha till exempel en egen pod). Men det är just därför Postnord existerar som statsägt och inte privat bolag. Det finns viss samhällsservice som skall och måste få kosta och som vi därför finansierar gemensamt.

Svenska staten är majoritetsägare i Postnord. Man bestämmer. Och det ytterst på uppdrag av väljare och medborgare. Vad har man att säga om det här? Sitter dess företrädare i bolaget och håller tummarna för att ”pilotprojektet” faller väl ut? I så fall lägger vi ytterligare ett ärende till den växande högen av anledningar att byta regering.

Fredrik HaageSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.