Sista brottsgränsen passerad

Ledare Artikeln publicerades
Foto:Johan Nilsson/TT

I går exploderade en bil utanför Socialtjänsten i Borås och Borås Tidning. Om det hade med någon av dessa två institutioner att göra är oklart, även om man kan anta att det inte var ett slumpartat hyss. Vi kan lugnt sluta oss till att den bil som exploderade i Stockholm hade att göra med sin ägare polischefens arbete mot grov brottslighet.

Det är denna händelse, sedd i samband med de ambulansförare som nyligen blev rånade under utryckning, som fått Anna Kinberg Batra att nu begära att en särskild debatt i riksdagen om otryggheten i samhällets hålls så snart som möjligt.

Den accelererande grova brottsligheten i kombination med poliskrisen har drivit Sverige mot alltmer avancerade stadier av kriminalitet. Men när bomben i polischefens bil briserade passerade Sverige en gräns på vars andra sida vi enbart brukar se länder i Sydamerika och Mellanöstern. Enstaka gånger hör vi talas om något liknande i Italien eller på Balkan.

Emma Cronberg som är nationellt huvudskyddsombud vid polisen, är mycket orolig över utvecklingen: ”Det vi ser inom polisen är att hoten har en annan karaktär i dag. Man hotar i syfte att skapa en räddare poliskår, att hindra den från att ingripa.”

Till och med ett barn förstår att det här inte kan få pågå som hittills. Det måste mötas med något mer än vad samhället förmår idag.

Gör då en debatt i riksdagen verkligen någon skillnad, får Kinberg Batra höra. Tja, den formella möjligheten står ju till buds av en anledning. Och ja, det gör den faktiska skillnaden att regeringen sätts under press. Åter kommer (förhoppningsvis) Löfven få frågan om förtroendet för rikspolischefen Dan Eliasson och återigen kommer han få betala med sin egen trovärdighet då han upprepar sitt försvar. Återigen kommer regeringens oförmåga att hantera svenska folkets mest prioriterade fråga framställas i naken dager.

Det gör den faktiska skillnaden att det blir ringspridningar av debatten ut i samhället. Alls inga vågor men ändå en liten skillnad. Det blir i alla fall en aning svårare för sådana som komikern Henrik Schyffert och kriminologen Jerzy Sarnecki att benfast hävda att all oro är obefogad och att vi lever i ett precis lika tryggt samhälle som förut. Det gör det en aning svårare för alla deras meningsfränder som av en outgrundlig anledning verkar vara ganska många.