Annons

SJ: Censur som spårar ur

Det finns mycket att säga om bolag som ägs eller delägs av svenska staten. Att det där med bolagisering var en dålig idé över huvud taget till exempel. Frågan om SJ är mer komplicerad. Men som för att hjälpa oss på traven tillhandahåller nu bolaget ett helt nytt argument för varför stat och kommers inte skall blandas ihop. Ett yttrandefrihetsargument.
Ledare • Publicerad 1 juli 2020
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Vi skrev tidigare om den otäcka trenden att företag skräms av aktivister att sätta press på sociala medier-plattformar. Dessa skall tvingas att tränga ut åsikter aktivisterna inte gillar. Allt under försäkringar att det bara handlar om hatiska inlägg förstås. Facebook var i främsta skottgluggen och har nu inför hotet att förlora annonsörer vässat sina censurredskap.

Det försåtliga ligger förstås i att det är oklart vem som skall avgöra vad som är hat och vad som är en kanske skarpt formulerad men legitim åsikt att ha. Eller rättare sagt, det är uppenbart att bedömningsföreträdet tänks ligga hos de vänsteraktivister som satt bollen i rullning från början.

Annons

För nu rullar det på. Nu har även svenska företag nervöst börjat vända ryggen åt Facebook i hopp om att slippa vara på fel sida av den politiska trenden. Och till de hör SJ. Företaget har precis förklarat att man avstår från att annonsera på Facebook tills vidare.

Foto: Matthias Schrader

Därmed träder yttrandefrihetsdramat in i en än mörkare fas. SJ är vinstdrivande men det är staten som är ägare. Det är alltså inte längre endast marknaden som låter sig fösas i censurerande riktning utan också staten. Det är ytterst statsmaktens röst som låter sig höras genom SJ:s pressansvarige då denne meddelar att SJ fordrar att Facebook ...”vidtar åtgärder som visar att de går till botten med de problem som finns”.

Exakt vad för åtgärder? Exakt vilka problem? Facebook är en del av samhällsdebattens infrastruktur. Varje ingrepp berör – eller inskränker – yttrandefriheten. Skall sådana tvingas fram av staten bör motiveringen vara artikulerad i botten och vara föremål för en öppen demokratisk prövning. Men nu odlas censurkraven inom ramen för bedömningen hos en marknadsavdelning.

Det behöver inte handla om fler statliga bolag än SJ. Detta enda exempel räcker för att principfrågan skall finnas där. Men som utvecklingen nu ohindrat skenar på kan det komma att bli mycket värre framöver.

Oppositionen måste vakna till. Om inte annat av ren självbevarelsedrift. De statyvältare, för det är dem det är frågan om, som nu vinner terräng kommer naturligtvis inte att slå sig till ro med Facebooks nya avsiktsförklaring. De kommer att fortsätta pressa på så länge de har medial medvind. ”Hat” kommer snart innefatta den ena borgerliga uppfattningen efter den andra.

Antingen sätter oppositionen ned foten, till exempel i principfrågan kring SJ:s agerande. Eller så kommer man omsider plötsligt upptäcka att en stor del av det offentliga torget har reserverats åt vänstern och att det har skett utan att man ens försökte göra något åt det. En situation som verkar gå i ständig repris i Sverige.

Fredrik HaageSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons