Sjöstedt måste göra rent hus

"Det goda våldet" har en benägenhet att romantiseras och relativiseras. Detta sker i högre grad av ytterlighetskonstellationer än av etablerade samhällsaktörer. Däremot ser det ut som att Vänsterpartiets ungdomsförbund, Ung Vänster, få representera undantaget som bekräftar regeln.
Ledare • Publicerad 18 juni 2014

Under den senaste tiden har flera fall av uteslutning och offentliga avståndstaganden uppmärksammats i nyhetsflödet. Flera distrikt i förbundet har nämligen uttryckt sympatier för de vänsterextrema grupperna Revolutionära fronten och AFA, vars politiska mål uppnås medelst handgripligt - eller hot om - våld. De företrädare från Ung Vänster som uttryckt stöd menar att dessa våldsgrupper är en garanti för personlig säkerhet i och med det ökade våldet från extremnationalistiska organisationer såsom Svenska Motståndsrörelsen.

Flera sympatisörer som är aktiva inom Ung Vänster beskriver de autonoma vänsterorganisationerna som något nödvändigt ont och skyller istället det upptrappade våldet enbart på nationalistiska grupper. Därutöver verkar man till synes oförstående till att utomparlamentariska ytterlighetsrörelser i själva verket göder varandra, i takt med den ökade polariseringen, än tvärtom. Att tro att exempelvis AFA står utan skuld i sammanhanget förblir därför bara naivt och ett tecken på avancerad navelskådning.

Vänsterpartiet gör därför rätt som tar avstånd från de delar av ungdomsförbundet som ser våld som en legitim politisk metod. Trots det säger alltsammans en hel del om den unga vänsterrörelsen. Att det överhuvudtaget finns företrädare och distrikt inom Vänsterpartiets ungdomsförbund som hyllar antidemokratiska krafter är djupt bekymmersamt. Vad vi ser är en överlappning mellan den parlamentariska och utomparlamentariska vänstern, vilket skapar en brygga för våldsbejakande aktivister att inifrån påverka ett parti som sitter Sveriges högst beslutande församling.

Det är knappast någon hemlighet att politiska ungdomsförbund tenderar att vara radikalare versioner av sina moderpartier. Men att den radikala yttringen inom Ung Vänster handlar om att åsidosätta demokratins grundpremisser och förespråka våld mot meningsmotståndare är rent av skrämmande. Just därför borde Jonas Sjöstedt höja rösten och göra rent hus. Det är inte längre hållbart att beskriva de antidemokratiska strömningarna inom ungdomsförbundet som ett "ickeproblem". I slutändan kommer en sådan hållning slå tillbaka mot Sjöstedt och hans parti. Den dagen då våldsbejakande antidemokrater obemärkt smugit sig ända upp i partistyrelsen och alla andra står handlingsförlamade och undrar vad som egentligen hände.

Max Törnqvist
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.