GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Sjukhuset hänger i luften

Efter mycket förarbete kunde regionpolitikerna med Mikael Johansson i spetsen till slut presentera underlaget för det nya sjukhuset.
Ledare • Publicerad 10 januari 2022
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Presskonferensen i förra veckan förklarade varför det har varit så svårt att få ett grepp om planerna hittills: det är extremt svårt att välja var sjukhuset skall ligga. Båda beräkningarna landar på cirka åtta miljarder kronor. Det finns vissa variabler som kan skifta priset år vardera håll. Och det gäller både Räppesjukhuset och med bevarad placering. Både Mikael Johansson och socialdemokraternas Henrietta Serrate avböjde att berätta vilken placering de förordar. Istället skall frågan dryftas inom partierna inför beslutet i mars.

Om det nya sjukhuset byggs vid Strandbjörket (man var noga med att påpeka att det inte rör sig om att renovera det befintliga) kommer det ta längre tid att få allt på plats. Bygget måste tas i etapper och byggtrafiken påverka centrum under många år. Bygger man i Räppe går det snabbare men innebär att staden ritas om. Dessutom måste mycket större betalningar göras på en gång. Det är inte ofta man får se politiker ställas inför så jämna vågskålar.

Centrallasarettets ersättning kommer bli dyrt oavsett var det landar, och politikerna vet inte var det blir.
Centrallasarettets ersättning kommer bli dyrt oavsett var det landar, och politikerna vet inte var det blir.Foto: PER JODENIUS, SMÅLANDSPOSTEN

Påverkan på staden är inte en oviktig faktor. Trafik och bussresor är bara en del av detta. Centrallasarettet påverkar var människor bosätter sig och hur staden används. Det är svårt att se att något annat än hyres- och bostadsrätter skulle få lov att växa upp på den nuvarande tomten om det nya sjukhuset flyttas. Möjligen kan de befintliga lokalerna bli kontor under en tid. Det är svårt att tänka sig ett vackrare och smidigare läge i Växjö. Men ett av karaktärsdragen för vår stad är att relativt få människor bor i stadskärnan. Om lasarettet försvinner är det också en av de riktigt stabila arbetsplatserna som också utlokaliseras.

Kronoberg och Växjö har ganska låg andel av ekonomi och arbetstillfällen kopplat till det offentliga. Särskilt gäller detta statligt finansierad verksamhet. De myndigheter som finns i staden är ganska få och små om man jämför med städer av liknande storlek. Efter statliga tjänster är regionerna den mest stabila och mest lättplanerade stimulansen av en stad. Det kommer att gälla oavsett om Räppe eller Strandbjörket blir platsen, och det kräver ordentlig genomlysning.

För att möjliggöra Räppe-alternativet behövde Länsstyrelsen ha ett konkret förslag på byggnadens utformning att ta ställning till. Det är det gamla vanliga med stora glasväggar som med ett par besvärjelser anses hedra platsen och vara nog för att Länsstyrelsen skall anse att riksintresset är bevarat. Det kommer troligtvis alltid att vara så och dessutom är sjukhus praktiska inrättningar. Med en flytt av sjukhuset till Räppe kommer staden bli ännu mer utdragen. Färre anställda, och patienter, kommer kunna gå eller cykla till vården. Det blir mindre av en angelägenhet för Växjö och mer ett sjukhus för hela regionen.

Det skulle passa snabbväxande Växjö, en stad med framåtanda men kort minne. Kanske skulle Strandbjörket ändå utvecklas till en levande del av staden oavsett om det blir bostäder eller kontor som får utsikten över Växjösjön. Det skall bli mycket intressant att höra hur partiernas företrädare resonerar i detta svåra avgörande.

Jacob SidenvallSkicka e-post