Annons

Skammens ok över kvinnorna

Det ligger ett skammens ok över att använda barnomsorgen, säger Kommunals ordförande Annelie Nordström i samband med en undersökning om förskolan förbundet låtit göra.
Ledare • Publicerad 8 mars 2011

Den visar att många föräldrar känner sig pressade att hämta sina barn tidigt på förskolan. Det leder, enligt Kommunal, till att många föräldrar, framförallt kvinnor, går ner i arbetstid.

Pressen att hämta tidigt beskrivs som "en problematisk norm". När rapportförfattaren söker svaret funderar hon över om det har något att göra med en "bred kommersiell lansering av ett hemmafruideal".

Annons

Menar Kommunal att kvinnor som följt Maria Montazami och Anna Anka på tv känner sig pressade att bli hemmafruar?

Upplysningsvis blev även gifta kvinnor myndiga för 90 år sedan, vilket kan vara värt att uppmärksamma på den internationella kvinnodagen. Låt oss tro att dagens kvinnor också är myndiga att fatta beslut om hur många timmar deras barn ska tillbringa på förskolan.

Men respekten för det egna valet saknas hos Kommunal. Valfriheten är, som det ordagrant framhålls i rapporten, ett uppenbart hot mot jämställdheten. Även vårdnadsbidraget bidrar till "en norm om att barn bör vara hemma med en förälder så mycket som möjligt".

Det kan noteras av vårdnadsbidraget används av knappt två procent av de barnfamiljer som har rätt till det. Om vårdnadsbidraget är en kvinnofälla, vad ska man då säga om Kommunals förslag om utökade möjligheter till deltidsstämpling?

I rapporten hänvisas det också till resurstilldelningen. År 2009 var det 5,3 barn per årsarbetare inom förskolan, vilket jämförs med året 1990 då genomsnittet var 4,4 barn per årsarbetare.

1990 års dagis kan på många sätt inte jämföras med 2011 års förskola. Tillgången var begränsad, köerna långa och omsorgen knuten till förvärvsarbete. Varför inte jämföra med hur det såg ut för tio år sedan, då barngrupperna var större och personalstyrkan mindre än vad den är i dag?

En del av kritiken är värd att ta fasta på. Utvecklingen går inte mot mindre barngrupper och fler förskollärare. Men i resursdebatten måste även egenfinansieringen lyftas fram, det vill säga maxtaxans konstruktion. För tio år sedan betalade föräldrar något under en tredjedel av kostnaderna för barnomsorgen. Förra året var den siffran under tio procent.

Man kan, för att travestera Nordström, konstatera att det ligger ett skammens ok över föräldrar och företrädesvis kvinnor som väljer att spendera mer tid med sina barn. Kommunal bidrar med att stärka den normen genom att skuldbelägga kvinnor för att de hämtar sina barn redan klockan fyra på eftermiddagen.

Marcus Svensson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons