Annons

Skolan kan inte lösas med Alexanderhugg

En majoritet av väljarna vill att lärarna ska bli anställda av staten igen. På så sätt hoppas man kunna stoppa försämringen av skolan. Folkpartiledaren Jan Björklund är den som driver på hårdast. Han har talat om förstatligande under flera år, utan att så många noterat. Störst påhejare har han i Lärarnas riksförbund som under de senaste åren släppt flera rapporter och skrivit många debattartiklar med förstatligande som budskap.
Ledare • Publicerad 10 december 2013
Foto: Bertil Enevåg Ericson / TT

Riksdagsunderlaget är dock tunt. Bara SD och V är beredda att gå på samma linje. Vänsterpartiet var för övrigt de enda förutom Socialdemokraterna som röstade för dåvarande utbildningsminister Göran Persson proposition 1989. S och V gav då fem rösters övervikt, och därmed fick svensk skola en inriktning som varken de andra riksdagspartierna eller lärarfacken önskade.

Idag vågar inget av de stora partierna att ta i frågan om huvudmannaskap. Som regeringsparti skyr Moderaterna en stor och för statskassan dyr reform. För Socialdemokraternas del handlar det inte så lite om prestige. Att återförstatliga skulle vara att erkänna ett stort misstag.

Annons

Men vem vet? Skolan kommer vara en het fråga i valet. Om väljarna är övertygade kanske någon av de stora svänger. Om ett förstatligande genomförs bör vi minnas en sak: det kommer knappast leda till några snabba förbättringar. Skolresultaten har försämrats under lång tid och det har många orsaker. Kommunaliseringen är en. Men när något väl är raserat byggs det inte upp i en handvändning.

Mathias Bred

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons