GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Skrämmande hyror på campus

Hyresgästföreningen är inte så maktlös som den vill påskina.
Ledare • Publicerad 11 november 2022
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Hyrorna på Linnéuniversitetets campus är en lång historia. Den utspelar sig i bygglandskap där alla aktörer letar efter gåsen som lägger guldägg: nybyggda lägenheter som kan hyras ut till personer med lägre inkomster. En del tittar på om man kan förändra eller göra avsteg från byggstandard, andra om det går att få kommuner att sänka sina avgifter för planarbete eller om ett borttaget planmonopol rent av skulle sänka kostnaderna för att bygga nytt. Som det ser ut nu är det ingen som har svaret, det går inte att bygga nytt billigt till personerna som behöver hyresrätter.

Just för studenter som förväntas klara sig på studiemedel har studentkorridorens försvinnande varit en avgörande faktor. Nästan alla studenter förväntas vilja ha egen toalett och få byggbolag vill låsa sina projekt till en så specifik grupp hyresgäster, som dessutom är priskänslig.

Det är mot denna bakgrund som Hyresgästföreningen nu slår larm om att studentbostadsbolaget på campus annonserat att de vill höja hyran med tolv procent. Det är saftigt och för studenter som redan fått se priset på snabbnudlar och energidryck skjuta i höjden säkert ganska oroande. Det är tur att hyresgästföreningen finns som kan se till att stoppa denna höjning för de unga som borde tänka på studierna och inte oroa sig över ekonomin.

Spoiler: hyrorna på campus kommer inte att höjas med tolv procent.
Spoiler: hyrorna på campus kommer inte att höjas med tolv procent.Foto: Hilda Frankki

Men inte ens det utgör hela bilden. Hyresgästföreningens gruppchef för medlemsanslutning Joel Ahonen råkar nämligen avslöja hur detta drama kommer att sluta, redan innan förhandlingen börjat. Och därmed förtar han hela spänningen, och minskar kanske angelägenheten i saken. Till Smålandsposten säger han: ”De senaste åren har hyreshöjningarna generellt legat på 1,5 till 2 procent men visst, med beaktande av det ekonomiska läget och ökade kostnader för bostadsbolagen kan höjningarna nu bli kraftigare, men inte i närheten av 12 procent i alla fall.”

Det är, för att uttrycka det milt, en viss skillnad mellan en och en halv procent och tolv. Tolv procent är nästan tio gånger så mycket som en och halv, siffran som kommer från nyligen avslutade förhandlingar någonstans i landet.

Anledningen till denna enorma skillnad mellan utgångspunkt och utfall är att Hyresgästföreningen har sista ordet i varje hyresförhandling. Processen är uppbyggd så att det inte finns någon tidsgräns för överklagandedelen. Hyresgästföreningen kan, och brukar om det behövs, överklaga tills fastighetsägaren ger upp och accepterar föreningens bud för att bärga någon som helst hyreshöjning och skydda sig mot inflationen. Det är möjligt att Hyresgästföreningen i år kommer att vara lite mer förstående för fastighetsbolagens ökade kostnader, Ahonen anspelar trots allt på det, men tolv procent är bara en skrämselsiffra. Det är trots allt hittills bara Hyresgästföreningen som talat om den.

Svensk hyressättning är ett mycket märkligt system som ingen riktigt vågar ändra på. De flesta aktörerna har hittat sätt att navigera i detta sneda och lappade kråkslott. Men just denna återkommande kampanj för att skrämmas med hyreshöjningar som aldrig blir av är tröttsam. Studenterna borde som sagt få tänka på sina studier.

Jacob SidenvallSkicka e-post