GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Skriv ut avgiften

Hyresgäster har rätt att veta att de tvångsfinansierar opinionsbildning.
Ledare • Publicerad 16 maj 2022
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Hyresgästföreningen står i en monopolställning trots att det inte finns något förbud eller hinder för andra att starta motsvarande organisation. Men för den som vill bo i hyresrätt går det idag inte att slippa finansiera den gamla folkhemskolossen, då är det minsta man kan begära att föreningen är öppen med sina avgifter.

Det är den liberala tankesmedjan Timbro som tagit fram en riktig attack-rapport om arbetarrörelsens kommandohöjder. Precis som välskötta industrikoncerner som genomfört framgångsrika generationsskiften finns det en rimlighet i att folkrörelserna och arbetarrörelsen får skörda frukterna av sitt arbete längre än de första initiativtagarnas livstid. Om arvsskatt och kapitalskatt höjs borde villkoren för exempelvis A-lotterierna också ändras. Ideella och politiska föreningars miljonlotterier är lika farliga för spelberoende som statens och bör beskattas på samma nivå.

Men rapporten Kommandohöjderna tar inte bara upp sådant som retar borgerliga valstrateger som varje år får se mångmiljonrullningen från arbetarrörelsens andra delar till det politiska partiet Socialdemokraterna. Flera punkter rör saker som med stor sannolikhet är olagliga.

Hyresgästföreningens privilegierade ställning måste belysas.
Hyresgästföreningens privilegierade ställning måste belysas.Foto: Helena Landstedt/TT

Till det hör Hyresgästföreningens hyressättningsavgift. Även om man tackat nej till föreningens påstridiga rekryterare måste man nämligen betala en avgift till dem. Föreningen förklarar att den behövs för att sätta hyran, men hur får man inte veta. Avgiften är just nu hundrafyrtiofyra kronor per månad, vilket innebär intäkter på över tvåhundra miljoner kronor per år för Hyresgästföreningen. Det är stora pengar och motsvarar ungefär en tredjedel av föreningens intäkter. Det är svårt att se att denna tredjedel är oumbärlig för att sköta uppdraget.

Och det är också svårt att se att denna avgift som hyresgästen inte kan tacka nej till står i samklang med den negativa föreningsfriheten som finns i Europakonventionen (svensk rättskälla sedan 1995). Ingen får tvingas finansiera en förening som man inte frivilligt vill vara med i. Att bo i hyresrätt kan knappast anses vara ett medgivande till upplägget.

I Sverige har arbetarrörelsens framgångar redan tidigare krockat med denna föreningsfrihet. De så kallade granskningsavgifterna innebar att personer som stod utanför Byggnadsfacket trots allt tvingades finansiera förbundet. 2008 drev Moderaterna på för att stoppa detta.

Ytterligare en krock med konventionen för mänskliga rättigheter lär finnas i arbetsdomstolen. Där sitter personer utvalda från fackförbund och arbetsgivarorganisationer och dömer i konflikter som deras uppdragsgivare har del i. De sitter på korta mandat och går sedan tillbaka till sina organisationer. Den gamla Bostadsdomstolen togs bort 1994 på grund av liknande situation där domarnas oberoende inte kunde garanteras.

Det finns en konservativ grundregel som lyder att man inte får ta bort ett staket om man inte vet varför det sattes dit från början. Hade den följts så hade Alliansregeringen nog delvis fokuserat på andra reformer. Men Kommandohöjderna visar på ett effektivt sätt att hemmablindheten för illegitima maktfaktorer fortfarande är stor.

Jacob SidenvallSkicka e-post