GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Släck inte folks brasor

Minns någon att man får cancer av att äta chips? Det var ett jäkla hallå för tjugotalet år sedan. Svenska forskare radade upp sig på en presskonferens där det meddelades att chips innehåller cancerframkallande gift. Man riktigt hörde deras larmklockor ljuda över världen.
Ledare • Publicerad 15 november 2022
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Sedan blev det tyst. Sådär lite pinsamt tyst. Alla fortsatte äta chips.

Alla anade nämligen vad det var fråga om: ett utslag av renhetshysteri. Chips innehåller förvisso ofta ämnet akrylamid. Men inte i sådana mängder att chipsätare dör. Livsmedelsverket uttrycker det numera som att ”..Om man får i sig mycket akrylamid under lång tid kan det öka risken för cancer.

”Mycket”. ”Under lång tid”. ”Kan”. ”Öka risken” för cancer. Det är rätt så många mellanled från chipstuggan till döden.

Detta apropå vad vi fick veta häromdagen, att vi dör av att elda i spis och kamin hemma. Då frigörs nämligen polycykliska aromatiska kolväten och dioxiner. Det är ämnen som kan vara cancerframkallande. Men framför allt släpps små partiklar ut i luften som ökar risken för hjärtsjukdom.

Återigen, risker och sannolikheter. Men Världshälsoorganisationen (WHO) har skärpt sina riktlinjer för partiklarna, vilket fått EU att i sin tur spotta ur sig ett luftkvalitetsdirektiv. En handläggare på Naturvårdsverket understryker att Sverige minsann kan införa ännu strängare riktlinjer än de i EU-direktivet. Detta efter att hon förklarat att man bara skall elda när man ”måste”.

I klartext har nu ett bekant maskineri satts i rullning. För att det till slut skall hållas släckt i folks eldstäder och kakelugnar. Det börjar med hårda föreskrifter, och dessa blir allt oginare för att göra det så krångligt som möjligt att elda. Så småningom hörs de första stolta kraven på ”nollvision” för eldning inomhus. Det vill säga förbud. EU. Hälsan. Planeten.

Snart ett minne blott?
Snart ett minne blott?Foto: Martina Holmberg / TT

Det är klart vi vill ha ren luft. Men någonstans i sådana här resonemang måste den grundfråga resas från vilken perspektiven sätts: Skall det verkligen inte finnas någon som helst miljökostnad av att folk lever sina liv som människor och inte som robotar?

”Skall det verkligen inte finnas någon som helst miljökostnad av att folk lever sina liv som människor och inte som robotar?”

Det är bra att vi har forskare som mäter partiklar vi drar i oss. Men deras expertis gör rimligtvis halt när observationerna i fråga skall placeras bland resten av alla mänskliga värden som finns. Då vidtar beslut i målkonflikter, avvägningar och proportionalitetsfrågor. Till sådant har vi – oss själva. I förlängningen våra representanter i riksdag och regering.

Naturvårdsverket håller nu på att ta fram underlag till nya så kallade miljökvalitetsnormer apropå eldningen. Sedan kommer regeringen att fatta beslut. Hoppas då att borgerliga instinkter faktiskt lever inom Regeringskansliets väggar. Det är kanske inte det mest hälsosamma att sitta vid brasan och äta chips men det är en vrå av livet folk måste ha rätt att unna sig om de vill.

Fredrik HaageSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.