Släpp inte in kommunisterna

Ledare Artikeln publicerades

Socialdemokraterna går mot sitt sämsta valresultat sedan den allmänna rösträtten infördes.

Socialdemokraterna går mot sitt sämsta valresultat sedan den allmänna rösträtten infördes. När Håkan Juholt tog över partiledarskapet efter Mona Sahlin var det på grund av en stärkt vänsterfalang i partiet. Med hans fall drog den sig undan, vilket innebar att Stefan Löfven och Magdalena Andersson relativt ostört kunde göra Socialdemokraterna till ett alternativ för den osäkra gruppen mittenväljare.

Jobbskatteavdragen accepterades, A-kassan friserades utan större förändringar, de populära avdragen för hushållsnära tjänster krymptes men fick vara kvar och striden med privata välfärdsföretag sköts på framtiden.

Priset Socialdemokraterna nu får betala är att vänstervinden i valmanskåren dragit förbi dem och i stället hamnat i seglen hos Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Feministiskt initiativ.

Då Alliansen håller ihop är dörren till ett blocköverskridande samarbete stängd. Det innebär att väljarna i allt högre grad börjat förstå att Stefan Löfven kommer att tvingas göra upp med Vänsterpartiet och Miljöpartiet, eventuellt också med Feministiskt initiativ.
I och med att Socialdemokraterna är försvagade innebär ett rödgrönt samarbete att politiken kommer att dra kraftigt åt vänster. Om Fredrik Reinfeldt inom Alliansen betraktas som en lagledare, har Stefan Löfven i stället rollen som en motspelare. Han valdes till S-ordförande för att föra partiet högerut och utmana Reinfeldt om medelklassen. Det gör att hans mandat är svagt i det rödgröna lägret. Hans program betraktas som en taktisk produkt inför valet. Det finns därför en stark förväntan om en vänstersväng när makten väl är vunnen. Ju sämre det går i valet för Löfven, desto större kommer pressen att bli förhandlingarna.

I dag vet vi inte vilken skattelinje som kommer att gälla. Blir det 30 miljarder eller 90 miljarder i skattehöjning under nästa år? Sannolikt blir det någonting mittemellan. Vad händer när Löfvens ambition att inte släcka svensk kärnkraft möts av hårda krav från Miljöpartiet? Inrikesflygets framtid står på spel och förutsättningarna för 160 000 anställda i privatägda välfärdsföretag kan förändras i ett penndrag när Vänsterpartiet sätter press i sin hjärtefråga.

V-ledaren Jonas Sjöstedt är en pragmatiskt lagd person. Han är heller inte belastad med att ha tillhört den anti-demokratiska och revolutionära delen av vänstern. Men bakom honom står en ny generation med en romantisk syn på sitt partis kommunistiska rötter. Två av hans ministerämnen heter Rossana Dinamarca och Ali Esbati. Den förra har motarbetat skolundervisning om Sovjetkommunismens massmord, eftersom man ”inte kan välja ut enstaka företeelser, som sägs överskugga allt annat hemskt i historien”. Den senare deklarerade som nyvald ordförande i Ung Vänster i början av 2000-talet öppet att han var kommunist. Att man inte inom partiet inte längre begagnar sig av epitetet kommunist betyder inte att värderingarna, människosynen eller demokratikritiken förändrats.

Att släppa in kommunister i regeringskansliet har varit en otänkbar tanke inom den socialdemokratiska arbetarrörelsen sedan Hjalmar Branting satte gränsen. Stefan Löfven kan gå till historien som den bryter den.