Slapp lag öppnar för prostitution

Ledare • Publicerad 12 oktober 2011

Trender sprids inte bara över gränserna inom litteraturen och populärkulturen. Om tiggeri går hem i Paris, fungerar det också i Stockholm eller Växjö. Om inbrottsligorna med framgång härjar i Köpenhamns förorter under sommarhalvåret, ja varför inte också pröva i Ljungbys villakvarter.

Den svenska sexköpslagen förbryllar nog inte bara politiker utan också den organiserade brottsligheten runt om i Europa. Kriminella ligor skriver möjligen ingen marknadsplan, men tänker precis som företagsledare i termer av utbud och efterfrågan, risker och vinster. Förbudet mot att köpa sex, men inte sälja, innebär lägre risk att hamna i trubbel med polisen. Signalen som skickas ut är att det är relativt ofarligt att etablera sig i Sverige.

Frågan är då om vi vill se en utveckling där bordeller ligger vägg i vägg med förskolor och där omfattningen av prostitutionen blir så stor att polisen inte har en chans att hejda den.

En illavarslande kommer från polisen i Stockholm och Västsverige, där man kommer att sluta avvisa EU-medborgare som prostituerar sig i Sverige. Orsaken, rapporterar Ekot, är en dom som kommit i Migrationsdomstolen och som ställt polisens arbete på ända. Hittills har avvisningar genomförts med hänvisning till att prostitution inte är ett ärligt sätt att försörja sig på. Men nu slås det fast att EU:s rörlighetsdirektiv väger tyngre. Som EU-medborgare har man rätt att vistas i andra EU-länder utan andra krav än legitimation.

Organiserat tiggeri och prostitution skyddas således istället för att mötas av motstånd. Så sker en EU harmonisering av det svenska samhället även på kriminalitetens område. Människohandel och prostitution är som bekant två oskiljaktiga fenomen.

Nu är emellertid inte den fria rörligheten problemet. Det är den svenska lagstiftningen som inte är rustad för den globaliserade världen. En förändring av sexköpslagen skulle förändra läget.

Lagen är en produkt av en feministisk diskurs, där utgångspunkten är att män utnyttjar kvinnor. Sällan eller aldrig talas det om manlig prostitution och om män som offer. På ett principiellt plan är lagen ändå godtagbar. Prostituerade är som kollektiv betraktat en utsatt grupp. Psykisk ohälsa, droger, tvång och slaveri finns med i bilden. Livet har straffat dessa personer hårt nog. Men när verkligheten knackar på dörren måste tanken vidgas. Om även försäljning av sexuella tjänster förbjöds skulle avvisningar kunna genomföras, nyrekrytering förhindras och prostituerade dömas till frihet från sitt självskadebeteende.

Marcus Svensson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.