Annons

Slarva inte med Röda Korset

Växjö Forum borde ha läst lagboken innan man lånade den viktiga symbolen.
Ledare • Publicerad 3 maj 2023
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Det blev inte så bra när Växjö Forum i förra veckan uppmanade till demonstration mot det planerade sjukhusbygget. I sin marknadsföring använde man nämligen det röda korset, en skyddad symbol.

Det är lagen (2014:812) om skydd av kännetecken i den internationella humanitära rätten som sätter gränserna för hur den röda varianten av det schweiziska korset får användas. Och den lagen är skarp, varje land skall ha nationell lagstiftning som skyddar det röda korset från att användas på fel sätt. Anledningen är förstås att i fredstid upprätthålla en sådan respekt för symbolen så att den i krigstid har tillräckligt förtroende för att respekteras av alla inblandade parter, och därmed kunna nå ut med humanitär hjälp.

Röda Korset är en internationell aktör för humanitär hjälp i krig och dess logga är skyddad i en egen lag.Foto: Tim Aro/TT
Annons

I fredstid är det förhållandevis få som får använda den, förutom organisationen Röda Korset. Sjukhus, ambulanser och skyltar som pekar mot dessa får lov att visa det röda korset. Men det beror enbart på att Röda Korset gått med på det och att dessa ingår i civil beredskap. Det röda korset är till för att lysa starkt i krigstid.

En del av marknadsföringen av demonstrationen gick genom Smålandspostens kanaler, både i papperstidningen och på nätet. Vi borde också haft bättre koll på lagstiftningen, men det är Växjö Forum som slarvat till det från början. Varumärkesintrång är inte så svåra saker att hålla reda på, att det röda korset medvetet eller omedvetet ses som en allmänning är därför en intressant sak.

Kan det handla om en så kallad fredsskada, alltså att tanken på krig och erfarenheterna av det är så frånvarande att man börjar slarva. Det är många symboler i vårt samhälle som tas för givna eller som anses meningslösa. Att just det röda korset hamnat i den kategorin tyder på bristande inlevelseförmåga. Vår fredliga tid är ett historiskt undantag och man bör kunna föreställa sig att något annat kan dyka upp med mer eller mindre förvarning.

Det är samhällsengagerade personer som driver Växjö Forum, det går inte att ta miste på. Men man måste se till att ha en bredare blick så att man ser andra. Sjukhusfrågan i Växjö är viktig, men inte så viktig att man fritt kan använda skyddade symboler.

Med det sagt är inte förvånande att opinionen samlas utanför politiken. Både Socialdemokraterna och Moderaterna står bakom projektet i Räppe och den partier som varit tveksamma har inte klarat av att samla missnöjesrösterna. Med stigande räntor för ett redan dyrt sjukhusprojekt borde Växjö Forum ha goda möjligheter till att samla fler till protester.

Men då får man se till att ordna egna loggor. Det röda korset skall vi vara rädda om. Det behövs tyvärr redan på många platser och vi kan aldrig vara helt säkra på att vi inte kommer att behöva det själva. Och då måste det vara så respekterat att det kan verka i miljöer där all annan medmänsklighet bombats bort.

Jacob SidenvallSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons